Bemutatjuk: Tehetségműhely Közhasznú Alapítvány

A Tehetségműhely Közhasznú Alapítványt azzal a céllal hívták életre, hogy a kiemelt figyelmet, különleges bánásmódot igénylő gyermekek és szüleik támogatására sokrétű, szakmailag magas színvonalú megoldásokat kínáljanak.  Fő profiljuk az átütően tehetséges gyermekek tehetséggondozása.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
alapítvány
2016. március 18. Csontos Dóra

A Tehetségműhely Közhasznú Alapítványt azzal a céllal hívták életre, hogy a kiemelt figyelmet, különleges bánásmódot igénylő gyermekek és szüleik támogatására sokrétű, szakmailag magas színvonalú megoldásokat kínáljanak.  Fő profiljuk az átütően tehetséges gyermekek tehetséggondozása.


Az alapítvány akkreditált, kiváló tehetségpont minősítéssel rendelkezik. Hitvallásuk szerint minden gyermek egyedi, különleges érték, ezért fejlettségük, egyedi sajátosságaik miatt más-más gondoskodást, fejlesztést igényelnek.

Tevékenységük az alábbi öt területre összpontosul:

 1. Átütően tehetséges gyermekek részére „Alkotónap” címen tartanak komplex tehetséggondozó foglalkozást óvodás és kisiskolás korú gyermekek részére.
 2. Tanulási nehézséggel küzdő gyermekek részére állapotfelmérő vizsgálatokat, illetve fejlesztő foglalkozásokat tartanak.
 3. A szülők támogatására havi rendszerességgel akkreditált szülőklubot működtetnek, melynek célja, hogy ismeretekkel és gyakorlati tanácsokkal segítsék a szülőket gyermekük problémáival, fejlesztésével, tehetségazonosításával és gondozásával kapcsolatosan. Emellett továbbtanulási, iskolaválasztási tanácsadást is tartanak. A program célja a szülők segítése abban, hogy gyermeküket megértsék, elfogadják, a támogató légkör kialakítását biztosítani tudják. Egyedi problémák személyre szabott megoldását kínálja szülő coaching programjuk.
 4. Napjainkban egyre több gyermeknél diagnosztizálnak valamilyen különlegességet, ami befolyásolja iskolai teljesítményüket. A velük foglalkozó pedagógusok szemléletének formálása érdekében szerveznek havonta ingyenes műhelyfoglalkozásokat, ahol tehetséggondozás témában van lehetőség szakmai tapasztalatcserére, a jó gyakorlatok, bevált praktikák átadására. Évente 2-3 alkalommal szervezett konferenciáik szintén a továbbképzést szolgálják. Ezeken az eseményeken eddig 50 előadó tartott előadást közel 1300 pedagógusnak.
 5. Karitatív szolgálat keretében ötödik éve szerveznek országos szépíró versenyt sajátos nevelési igényű (SNI), illetve beilleszkedési, tanulási, magatartási (BTM) zavarral küzdő 6-18 éves gyermekek részére, melyen eddig több mint 35.000 diák vett részt az ország minden pontjáról és határon túli magyarlakta településekről. Adminisztratív és végrehajtó szervként működtetik a Sajátos Nevelési Igényű Tehetségeket Segítő Tanácsot (SNI-TST).

Szülőknek szóló szolgáltatásaik

Az Alapítvány 2015 szeptemberétől jelentősen kibővítette tevékenységét annak érdekében, hogy a kiemelt figyelmet igénylő gyermekeket nevelő családok hétköznapjait könnyebbé tegyék. Szolgáltatásaik körébe olyan vizsgálatokat, tanácsadásokat vontak be, melyek megalapozzák, kiegészítik, megerősítik a szülők és gyermekeik dilemmáinak, küzdelmeinek megoldását. 

Tehetségazonosítás azoknak, akik:

 • akinek a gyermeke rendkívül kíváncsi
 • aki a gyermekét különlegesnek, az átlagtól eltérőnek érzi
 • akinek a gyermeke fejlődési szinteket és készségeket a társainál jelentősen korábban ér el
 • akinek a gyermeke a világ megismerésére, az összefüggések feltárására irányuló érdeklődést mutat
 • akinek a gyermeke rendkívül gyorsan tanul, a lassú haladást nem bírja elviselni
 • akinek a gyermeke az átlagtól való eltérése mindkét irányba megjelenik, a hiányok és többletek is problémát jelentenek a számára
 • aki a gyermeke egyéni útját keresi.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!