Betiltott műanyag-adalék jut a koraszülöttek szervezetébe?

Az ún. lágyító adalékok, amelyek számos orvosi felszerelésben megtalálhatóak, komolyan veszélyeztethetik a koraszülöttek egészségét, állítja egy tanulmány.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. december 28. Gyarmati Orsolya

Az ún. lágyító adalékok, amelyek számos orvosi felszerelésben megtalálhatóak, komolyan veszélyeztethetik a koraszülöttek egészségét, állítja egy tanulmány.


Dr. Eric Mallow újszülötta neonatológus és kutató a Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Iskolában. A szakember régóta gyanította, hogy a koraszülöttek túlságosan nagy ártalmas dózist kapnak bizonyos vegyi anyagokból a műanyagból készült eszközökön keresztül.

A ftalát-lágyítók olyan vegyületek, amelyeket a műanyaghoz adnak, hogy azokat tartósabbá tegyék. Mallow-ot régóta foglalkoztatja az egyik ilyen vegyület, a DEHP, az egyetlen, amely engedélyezett az orvosi felszerelések előállítása során. A DEHP segít meglágyítani az lélegeztető csöveket, az intravénás csöveket, a folyadékzsákokat és a katétereket.

Mallow számos tanulmányt olvasott, amelyek kimutatták, hogy ha a DEHP-ből túlzott mennyiség kerül az emberi szervezetbe, az hormonzavarhoz és májkárosodáshoz vezet, ami gyakori tünet a koraszülötteknél. Azt is észrevette, hogy ha egy lélegeztetőtubus hosszú ideig volt egy páciensben, az keményebben jött ki mint ahogy behelyezték: a DEHP kioldódott belőle.

A Nature magazin perinatológiai mellékletében Mallow és kollégája, Dr. Mary Fox ijesztő konklúzióra jutottak: a cikk szerint “a DEHP napi szintű szervezetbe jutása az amúgy is kritikusan rossz állapotban lévő koraszülöttek számára rendkívüli módon megemeli a májkárosodás veszélyét.” Más szavakkal a beteg kisbabák rendszeresen ki vannak téve a DEHP káros hatásainak.

Az Egyesült Államokban törvényi szabályozásra már rég betiltottak minden olyan babaápolási terméket és játékot, amelyek 0.1 százaléknál nagyobb arányban tartalmazott ftalátot. Ugyanakkor az orvosi felszereléseket illetően nincs felső határ, s egyes kórházi tubusok akár 40 százaléknyi DEHP-t is tartalmazhatnak. Pedig volna lehetőség ftalát-mentes felszerelés beszerzésére is…