Betiltotta egy kanadai bíró az abortuszellenes reklámokat

Egy kanadai város, Grande Prairie bírája betiltotta a település buszainak oldalán megjelent anti-abortusz-hirdetéseket. A Canadian Center for Bio-Ethical Reform (CCBR) nevű szervezet által szponzorált képek magzatokat ábrázolnak, mellettük pedig „Az abortusz megöli a gyerekeket” felirat olvasható.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. január 17. Családháló

Mint kiderült, a bírónak nem magával a hirdetéssel, hanem annak helyével volt problémája. A CCBR viszont épp azért választotta a figyelemfelkeltésnek ezt a módját, mert így sokkal többen láthatják az abortuszellenes képeket.

Amint a hirdetések feltűntek a buszok oldalán, a város elöljárói azonnal beperelték a CCBR-t, amiből egy kétéves jogi huzavona lett. Végül a bíróság a város javára döntött.

C.S. Anderson bíró a Washington Postnak elmondta: megvizsgálta a CCBR céljait és a hatást, amit a hirdetés kelthet gyerekekben és az olyan nőkben, akiknek volt már abortuszuk. Mivel a CCBR olyan rendkívül erős mondatokkal dolgozott, mint „Itt az ideje, hogy véget vessünk a mészárlásnak. Itt az ideje, hogy az ördög szemébe nézzünk, és azt mondjuk: elég”, Anderson úgy vélte, ezek túl durva kijelentések, amelyek rendkívül rossz hatással lehetnek a terhesség-megszakításon átesett nőkre. Anderson azt is kifogásolta, hogy az abortuszellenes kampány nem maradt meg az informatív, oktató jellegnél.

Anderson végső indoklásában úgy fogalmazott, hogy a hirdetések „nagy valószínűséggel pszichológiai kárt” tesznek a nőkben, akár azokban, akik már átestek abortuszon, akár azokban, akik tervezik, hogy elvetetik a kisbabájukat. Ráadásul a buszokon található hirdetések – legalábbis a bíró szerint – haragot, gyűlöletet generálnának a tömegközlekedéssel szemben is…

Eközben a CCBR-nak az a véleménye, hogy a képek éppen, hogy azt akadályozzák meg, hogy az emberek ne vegyenek tudomást az abortuszokról. „Muszáj képeket használnunk, hogy elfeledtessük az emberekkel a „választás” (ld. pro choice) fogalmát, amikor az abortuszról beszélnek, és felfedjük, mit is választanak tulajdonképpen, amikor terhesség-megszakítást támogatják: egy ártatlan, még meg nem született gyermek lefejezését, végtagjainak leszakítását és kibelezését”, olvasható a szervezet honlapján.

via