Bezártság ellen zenebölcsi és babatorna

Még messze vannak a játszótéri meleg napok, de már unod a bezártságot, és szeretnél a gyermekeddel új élményekkel gazdagodni, másokkal találkozni?  A baba-mama foglalkozások lehetnek az első alkalmak az otthon nevelkedő picik számára, hogy felfedezzék, milyen is közösségben lenni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
babatorna
2014. március 10. bencze.aron

Még messze vannak a játszótéri meleg napok, de már unod a bezártságot, és szeretnél a gyermekeddel új élményekkel gazdagodni, másokkal találkozni?  A baba-mama foglalkozások lehetnek az első alkalmak az otthon nevelkedő picik számára, hogy felfedezzék, milyen is közösségben lenni. A négy fal közé zárt szülőknek pedig lehetőséget adnak társaságba járni, más szülőkkel ismerkedni.


„Cini, cini muzsika, táncol a kis Zsuzsika”

Egyre több a dalokra, mondókákra , mozgásra épülő babafoglalkozás. A zenebölcsiben a kicsi ritmusérzéke, zenei hallása fejlődik, miközben önfeledten szaladgál, színes kislabdákat kerget, énekszót hallgat. A babatornákon pedig a hétköznapitól eltérő mozgásformákkal és mozgásfejlesztő eszközökkel ismerkedhetnek meg a gyermekek és fejlődhetnek általuk.

– Azért mentem el a kislányommal zenebölcsibe, mert szerettem volna kicsit közösségbe járatni, még az igazi bölcsi előtt. Emellett nekünk, anyukáknak is jó alkalom volt a kikapcsolódásra, ismerkedésre, információcserére. A zenei nevelést és a testkontaktust is fontosnak tartom a gyerekek fejlődésénél. Nagyon lelkes zenepedagógus tartotta a Ringató foglalkozásokat, és a gyerekek nagyon élvezték a verseket, mondókákat, ölben ülős játékokat. Az én kislányom még most, hat évesen is emlékszik a négy évvel ezelőtt tanult játékokra. Volt, hogy a nagyobbat is magammal vittem, mert nem volt ovija, és ő is ugyanolyan lelkesen vett részt mindenben – mesél élményeiről az egyik anyuka, Szima.

– Nincs még egy ilyen művészeti ág, amelynek olyan szerteágazó hatása lenne, mint a zenének. A közös játék során a gyermek rengeteg tapasztalatot gyűjt a világról, a többi gyerekről és felnőttről, az egymás közötti kapcsolatokról. Fejlődik zenei hallása, beszédkészsége, ritmusérzéke, egyensúlyérzéke, mozgáskoordinációja, szociális érzékenysége, és bővül a szókincse. A tanulási képességei: a figyelme, emlékezete, a reprodukciós képességei, a gondolkodási folyamatok, a logikai-matematikai folyamatok is mind-mind alakulnak – mondja Melicher Cili, aki zenebölcsis foglalkozásokat tart Budapesten és környékén Cili-Cili Muzsika néven.

Az ő foglalkozásain a közös játék és mozgás a kevésbé ismert magyar népi dalokra és mondókákra épül, hogy a szülők repertoárja is bővüljön. Hiszen a cél: hogy a közös éneklés, mondókázás a mindennapok részévé váljon.

A foglalkozások során nem csak a kicsik, de szüleik is sokat kaphatnak. Rég elfeledett, vagy ismeretlen dalokat, új ismertségeket, barátokat, és ami a legfontosabb: mindezt gyermekük társaságában. A 20-25 perces foglalkozások a picik életkori sajátosságaihoz igazodnak, és rengeteg mozgásra, ismétlésre épülnek. Zárásként furulya, egy hangszerekkel és bábokkal teli bőrönd, vagy kislabdákat röptető ejtőernyő kerül elő újabb élményeket és sok kacagást gerjesztve.