Bezenélik az országot

Három tanéven át tartó országjáró körútra indult az autentikus népzenét játszó Söndörgő Együttes. A túra során felkeresik valamennyi megye egy-egy iskoláját, ahol hátrányos térségekben élő fiatalokhoz hozzák közel az élő hangszeres zene élményét.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
docler
2013. szeptember 26. szabo.daniel

Három tanéven át tartó országjáró körútra indult az autentikus népzenét játszó Söndörgő Együttes. A túra során felkeresik valamennyi megye egy-egy iskoláját, ahol hátrányos térségekben élő fiatalokhoz hozzák közel az élő hangszeres zene élményét.


Az első koncerteket már megtartották a szeptembertől három tanéven át tartó, SchoolTúra névre keresztelt sorozatból. Az ötletgazda Söndörgő Együttes hátrányos helyzetű térségekben élő gyerekekkel próbálja megismertetni, megszerettetni az élő, hangszeres muzsikát. A projekt támogatójának, a Docler Holdingnak köszönhetően az iskoláknak és a családoknak egyetlen fillérjükbe sem kerül a sajátos “különóra”.

A Söndörgő Kulturális Egyesület által megálmodott program célja, hogy a koncertsorozat által felkeltsék a zene iránti érdeklődést a gyerekekben, valamint, hogy a professzionális zenészek által adott koncertek során az ifjú generáció különböző stílusokkal, műfajokkal és hangszerekkel is megismerkedhessen.

A fellépések nem „pusztán” koncertek, hiszen a zenét szóbeli előadásokkal is kiegészítik – árulták el megkeresésünkre a szervezők. A 2013-ban induló programsorozat három iskolai tanév alatt valósul meg, a tervek szerint a Söndörgő által meghívott más zenekarokkal kiegészülve.

A sorozat Szabolcs-Szatmár-Bereg-megyében indult, ezt követően Borsod, Heves és Nógrád iskolái következnek, 2014 elején pedig Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar lesz a soros. A koncertek az iskolák illetve a diákok számára teljesen ingyenesek.

A koncertnaptár elérhető itt.

A Söndörgőről:

Az együttes ma az egyik legfrissebb, leglendületesebb zenét játszó zenekar a hazai világzenei palettán, és külföldön is nagyon keresettnek számít, amit olyan fesztivál- és koncerthelyszínek fémjeleznek, mint például a londoni Queen Elizabeth Hall, a világzene legnagyobb eseményének számító WOMEX, vagy dániai Roskilde fesztivál. Az 1995-ben alakult együttes nagy tapasztalattal rendelkezik ezen a területen, hiszen számos iskolai koncertsorozatban és gyerkekek számára rendezett matinékoncerten működtek már közre.

Az Egyesület több mint tíz éve alakult, és szorosan kötődik a Söndörgő Együttes tevékenységéhez, vagyis a magyarországi szerb és horvát kisebbség hagyományainak megőrzéséhez, a délszláv népzenei kultúra megismertetéséhez, oktatásához és a balkáni nemzetiségek történelmének, kulturális örökségének, művészetének népszerűsítéséhez. A szervezet már számos koncertet, táncházat, nyári fesztivált és egyéb programot hozott létre, valamint hangzó kiadványokat adott ki.

A főtámogatóról:

A projekt főszponzora a Docler Holding, akik élen járnak a társadalmi szerepvállalásban, hiszen rengeteg fontos ügyet támogatnak a Junior Príma Díjtól kezdve különböző környezetvédelmi és sportegyesületekig, gyermeksegélyező alapítványokig, színházi eseményekig.