Billy Elliot – egy darab a kitartásról és arról: bármi lehetséges

Alig két hét múlva mutatják be az Operaházban a Billy Elliot című musicalt. Vajon hogyan készül a stáb a kitartásról, elszántságról és a kritikákon történő felülemelkedésről szóló darabra?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
billy elliot
2016. július 18. Gyarmati Orsolya

Alig két hét múlva mutatják be az Operaházban a Billy Elliot című musicalt. Vajon hogyan készül a stáb a kitartásról, elszántságról és a kritikákon történő felülemelkedésről szóló darabra?


Az alkotók számtalanszor elmondták, hogy mennyire nehéz volt megtalálni a megfelelő gyerekszereplőket: olyan fiúkra volt szükség, akiknek jó a mozgásuk, a hangjuk, és emellett színészi képességeknek sincsenek híján.  Ráadásul itt nem arról van szó, hogy epizód- vagy mellékszerepben megjelennek néhány percre a színpadon, a közönség pedig felderül azon, hogy milyen aranyosak. Főszereplőként, ha az egész előadást nem is kell a vállukon vinniük, de végig a színpadon vannak.

A Billy Elliot arról szól, hogy van egy kisfiú, aki egy válság sújtotta angol bányászvidéken nő fel, tehát egy olyan környezetben, amely fényévekre van a színház és a klasszikus balett világától, de tehetsége és szorgalma folytán végül az operában táncolhat. Ebben a történetben egy nem elég ügyes és hiteles Billyért a világ minden színpadi látványossága és Sir Elton John zenéje sem kárpótolja a közönséget.

Fárasztó, de szeretik

Billy eljátszása nemcsak nehéz feladat, hanem óriási felelősség is, főleg, ha hozzávesszük, hogy Ókovács Szilveszter nem csak egy új bemutatónak szánja a musicalt. Az operaház igazgatója a darabtól azt várja, hogy a fiúk körében is népszerűvé tegye a klasszikus balettet, azaz hosszú távon nagyobb merítése lehessen fiatal táncosokból a balettkarnak.

Mivel a finálé próbája után egy kis szünet következett, meg akartam kérdezni az egyik kis Billyt, hogy mit gondol erről. Vizlendvai Áront sikerült utolérnem, aki azt mondta, szívesen beszélgetne velem a szerepről, és hozta magával Lukács Olviért is, aki Michaelt játssza. Alighogy leültünk a terem elé, megjelent egy másik Billy, McAllister John, és mire körülnéztem, teljesen körbevettek a kíváncsi főszereplők, akik készségesen válaszoltak minden kérdésre. Megtudtam, hogy már több mint egy éve próbálják a szerepeket.  Ez első hallásra hosszú időnek tűnik, de az apát játszó Tóth Sándor felvilágosított, hogy ahol folyamatosan műsoron van a musical, ott sokkal kisebb koruk óta készítik fel a gyerekeket a szerepre.