Családháló

Kezdőoldal Háttér Biztonságos szülés? Nem a dioptria számít!

Biztonságos szülés? Nem a dioptria számít!

Egyre több szülés körül segítő szakember vallja, hogy biztonságos a természetre bízni a normális élettani folyamatokat mindaddig, míg föl nem lép olyan állapot, ami beavatkozást igényel. Vajon önmagában a nagyfokú rövidlátás kimeríti ezt a helyzetet?

Írta: Gyarmati Orsolya,

Egyre több szülés körül segítő szakember vallja, hogy biztonságos a természetre bízni a normális élettani folyamatokat mindaddig, míg föl nem lép olyan állapot, ami beavatkozást igényel. Vajon önmagában a nagyfokú rövidlátás kimeríti ezt a helyzetet?


Akár a világhálóról , akár kismamák tapasztalatai, akár a szakemberek nyilatkozatai alapján próbálunk tájékozódni, meglehetősen ellentmondásos információkra bukkanunk ezzel kapcsolatosan is.
– A szüléssel összefüggő szemészeti szövődmények között elsősorban a retina leválás kockázatát szokták említeni – vélekedik dr. Milibák Tibor, az Uzsoki utcai kórház szemorvosa.
– Bár tudományos bizonyíték nem támasztja alá, hogy a szülés provokálná e betegség kialakulását, sok nőgyógyász hazánkban és külföldön is ilyen esetekben inkább a számára biztonságosabbnak látszó császármetszést választja. Hasonlóan nem indokolt a császármetszés akkor sem, ha a előzményben retina leválás elleni műtét, retina leválás vagy retina leválásra utaló szemfenéki elváltozás szerepel. Eddigi harmincöt éves pályafutásom során szüléssel összefüggésben három retina leválással találkoztam: két páciensnél a várandósság alatt, egynél császármetszés után lépett fel a retina elemelkedése. Mindháromnál véletlen az egybeesés. Elavult és nem igazolható az az elmélet, mely szerint a nagyobb fokú testi erőfeszítés retinaleváláshoz vezethet. Szülés közben bárkinél kialakulhatnak azért kisebb – nagyobb szemészeti elváltozások: főképp kötőhártya alatti, ritkábban szemfenéki vérzések. Az előbbiek a külső szemlélő számára riasztóak, az utóbbiak a látásromlás miatt okozhatnak ijedelmet. Szerencsére mind a két elváltozás jóindulatú: a vérzések rövidebb-hosszabb idő alatt maguktól, nyom nélkül felszívódnak.

Amikor valóban gond van

Más a helyzet patológiás esetekben. A terhességi toxémiák (terhességi magasvérnyomás betegség) riasztó szemfenéki elváltozásokkal járnak. A szülészeti javallat alapján elvégzett császármetszést követően szerencsére szintén nyom nélkül, spontán gyógyulnak. Cukorbetegeknél a terhesség ronthatja a szemfenéki elváltozásokat, egyes esetekben a szülés súlyos üvegtesti vérzést, és ennek következtében drámai látásromlást okozhat. A cukorbeteg terhesek rendszeres ellenőrzése, szükség esetén elvégzett lézeres kezelése, esetleges szemfenéki műtétje ilyenkor elengedhetetlen lehet – összegzi meglátásait a

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
„Nem vették fel a gyerekem” – Összedőlt a világ?

Manapság sokan úgy vélekednek, csak akkor lehet teljes értékű felnőtt valaki, ha egyetemet, illetve főiskolát végzett. Pedig ez egyáltalán nem...

Close