Biztos Kezdet Gyermekházak a legrászorultabbak támogatására

A Biztos Kezdet Gyermekházak célja, hogy a leszakadó társadalmi rétegekben a felzárkóztatást már a legkisebbeknél megkezdjék. Esélyt kell biztosítani az általános iskolás kor alatti, különösen 0-5 éves korú gyermekek valamint családjaik számára. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
biztos kezdet gyerekház
2015. december 08. Aipmilo

A Biztos Kezdet Gyermekházakat létrehozó program abból a felismerésből indult, hogy a leszakadó társadalmi rétegekben a felzárkóztatást már a legkisebbeknél meg kell kezdeni. Esélyt kell biztosítani az általános iskolás kor alatti, különösen 0-5 éves korú gyermekek valamint családjaik számára.


Segítségek széles köre

Itt segítséget kaphatnak a gyerekek testi, értelmi, érzelmi és szociális fejlesztéséhez. A Biztos Kezdet gyerekházak szolgáltatásait a gyermekek egyedül is igénybe vehetik, de a szülők bevonása fontos cél. A gyermekházakba érkező szülők támogatást kapnak az élet minden területén a gyermekek gondozásától, a munkavállalásig, a háztartással kapcsolatos kérdésektől az gyermeknevelésig.

Az intézmények biztosítják a gyermekek korai képességgondozását, a korai fejlesztéshez kapcsolódó speciális szolgáltatásokat, valamint a szülői kompetenciák elsajátítására is lehetőséget nyújtanak, és támogatást biztosítanak a szülői munkavállalás elősegítéséhez. A gyerekházakban dolgozó munkatársak folyamatosan különböző képzéseken vesznek részt. A gyerekházakban számítógép és internet elérés biztosítja a szülők számára az álláskeresés, állásközvetítés lehetőségét.

Források  a működtetésre

Az idei, működésre fordítható 606 millió forint mellé további 68,4 millió forint támogatást kapnak fejlesztésre a Biztos Kezdet Gyerekházak – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára hétfőn egy monori gyerekházban. A cél, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek minél korábban megkapják azokat a javakat és szolgáltatásokat, amelyek a fejlődésüket segítik – fogalmazott az államtitkár.

Kiemelte: ezeknek a javaknak és szolgáltatásoknak a biztosítása különösen jelentős 3 éves kor alatt. Hozzátette, a Biztos Kezdet Gyerekházak egyik fontos sajátossága a szülőkkel, a családdal való együttműködés, kapcsolattartás, “itt az anyukákkal együtt kapnak fejlesztést a gyerekek”, ezek az intézmények ezért jelentenek valóban erős alapot, biztos kezdetet.

Gyerekházak száma nő

Jelenleg működő 112 gyermekház működik és a támogatás biztosított a jövő évre is. Ezzel hosszú távon fenntarthatóvá, kiszámíthatóvá és tervezhetővé vált a működés. Az elmúlt években ezek az intézmények több mint 12 ezer gyermeket értek el, és ennek az eredménynek az alapján döntött úgy a kormány, hogy a működési keret mellé egy fejlesztési pályázatot is kiír.

A jövővel kapcsolatban az államtitkár szólt arról is, a kormányzat célja, hogy a jelenlegi 112 gyerekház mellett további 50 intézmény álljon fel és induljon el a következő években. Ehhez 2,5 milliárd forintot rendelnek hozzá fejlesztési forrásokból.

Forrás: MTI