Bölcsőde vagy családi napközi?

Hogy könnyebb legyen megtalálni azt a helyet, amely a legjobban megfelelhet gyermekednek, összegyűjtöttük a legszükségesebb tudnivalókat a bölcsikről és a családi napközikről.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. február 16. Csontos Dóra

Hogy könnyebb legyen megtalálni azt a helyet, amely a legjobban megfelelhet gyermekednek, összegyűjtöttük a legszükségesebb tudnivalókat a bölcsikről és a családi napközikről.


Hamarosan visszamész dolgozni, és meg kell oldani a gyerekfelügyeletet? Vagy csak szeretnéd, ha a gyerek szokná egy kicsit a közösséget, mielőtt óvodába íratod?

Hogy könnyebb legyen eligazodni a bölcsi és csanák (egyelőre) ismeretlen világában, s végül jó döntést hozhass, igyekeztünk összegyűjteni a legfontosabb információkat. Börcsök Andrea óvodapedagógus, családinapközi-vezető és Czirok-Csáki Olívia bölcsődei kisgyermeknevelő volt segítségünkre a témában.

Hány gyerek van egy csoportban?

A bölcsődékben legfeljebb 14-16 fős csoportokba osztják be a gyerekeket, általában életkor szerinti bontásban. Csoportonként két felnőtt foglalkozik velük.

A családi napközikben egy csoportban legfeljebb hét gyerek van, ha ötnél kevesebb gyerek jut egy csoportba, akkor egy, ha ötnél több, akkor két felnőtt van a gyerekekkel. A kis csoportok előnye, hogy sokkal jobban figyelembe tudják venni az egyedi igényeket.

Milyen szakképesítéssel kell rendelkezniük a dolgozóknak?

A bölcsődékben feltétel, hogy a gyerekekkel foglalkozók kisgyermek-nevelői végzettséggel rendelkezzenek. A dolgozók többségének felsőfokú OKJ-s végzettsége van, némelyek pedig diplomások.

A családi napközikben dolgozóknak a törvény szerint elegendő a nyolc általános, ennek ellenére a csanák nagy részében szakképzett pedagógusok vagy nevelők dolgoznak, sőt sok helyen fejlesztő pedagógusok, logopédusok is foglalkoznak a gyerekekkel. Ha nem ismerjük a helyet, érdemes rákérdezni a dolgozók végzettségére, szakmai tapasztalatára.

Mennyit kell fizetni?

A bölcsődékben 2012 óta az étkezési térítés mellett gondozási díjat is kérhetnek, ennek mértékét az intézmény fenntartója (önkormányzat) határozza meg. Ez pár ezer forinttól akár 20-30 ezer forintig is terjedhet egy hónapban.

Sok helyen figyelembe veszik a szülők anyagi helyzetét, az egy főre jutó jövedelem szerint más-más díjat szabhatnak meg. A rászorulók pedig kedvezményt, mentességet is kaphatnak a díjfizetés alól. A családi napközikben minden szolgáltatásért fizetni kell, egy átlagos, fővárosi díjszabás az étkezéssel együtt körülbelül 65 000 Ft havonta.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!