Boldog feleség, boldog élet

Egy közelmúltban megjelent kutatás szerint minél elégedettebb egy feleség a házasságával, annál boldogabb a férj.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. szeptember 22. Gyarmati Orsolya

Egy közelmúltban megjelent kutatás szerint minél elégedettebb egy feleség a házasságával, annál boldogabb a férj.


“Úgy vélem, a kutatás eredménye annak a ténynek tulajdonítható, hogy ha egy feleség elégedett a házasságával, sokkal többet hajlandó tenni a férjéért, ami miatt a férjnek sokkal jobb lesz az élete”, mondta Deborah Carr, a Rutgers Egyetem szociológia tanszékének munkatársa. “A férjek kevesebbet beszélnek a kapcsolataikról, így sokszor a feleségek előtt rejtve marad elégedetlenségük.”

A Carr és Vicki Freedman, a Michigani Egyetem Társadalmi Kutatások Intézetének professzora által vezetett kutatás abban különbözik a korábbi, hasonló témára fókuszálóktól, hogy mindkét házastárs érzéseit megvizsgálta annak érdekében, hogy megfogalmazhassa, hogyan befolyásolják a pozitív és negatív attitűdök és érzések a pszichológiai jóllétet, a kapcsolatot.  

A kutatók 394 házaspárt kérdeztek meg, külön figyelve arra, hogy a házaspároknak legalább az egyik tagja 60 éves vagy annál idősebb legyen és minimum 39 éve legyenek házasok.

A kérdések között szerepeltek olyanok, amelyek arra vonatkoztak, mennyire ismerik el egymást, mennyit veszekednek, mennyire értik meg egymás érzéseit, vagy épp mennek egymás idegeire. A résztvevőknek részletes naplót kellett vezetniük arról, mennyire boldogok éppen az adott napon a különböző napi tevékenységek során.

A kutatási eredmények közül az egyik legjelentősebb annak a megállapítása, mondták a kutatók Science Daily-nek, hogy egy házasság minősége komolyan befolyásolja a felek egészségét és jóllétét. “Egy házasság minősége azért fontos, mivel egy jó házasság kimondottan véd a gyors öregedés és a betegségek ellen, valamint segít a házaspár tagjainak nehéz döntéseket meghozni”, tette hozzá Carr.