Boldogan, kis lábnyomon

A jó élethez nem kell pazarolni. 7 tipp a kiegyensúlyozott, ember- és környezetbarát élethez.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. január 06. Gyarmati Orsolya

A jó élethez nem kell pazarolni. 7 tipp a kiegyensúlyozott, ember- és környezetbarát élethez.


A fenntartható boldogsághoz nem kell halmozni a tárgyi és anyagi dolgokat. Nem kell hozzájárulni mások kiszipolyozásához, nem kell minél több és minél olcsóbb áru. Ezek csak táplálják, és újra meg újra meghozzák a vásárlás utáni étvágyat.

A fenntartható boldogságot az emberek alapvető jólétével, jó közérzetével és biztonságérzetük növelésével lehet elérni. Máris neki lehet látni:

1. Légy jelen, éld meg a pillanatot!

Ha odafigyelsz magadra, könnyebb tanulni a hibáidból, és terveket szőni a jövőre.  Matthieu Ricard, buddhista szerzetes szerint, ha a teljességgel megéljük a pillanatot, jobban megismerjük a vágyainkat és az érzelmeinket, így kevésbé leszünk kiszolgáltatottak a körülöttünk zajló események sodrásának.

2. Győzd le a függőségeidet!

Nem minden függőség nyilvánvaló. Nem éppen minőségi időtöltés például, ha a közösségi oldalakon lógsz, és emiatt kivonod magad az éppen körülötted lévők társaságából. Hogy a kütyüfüggőséget enyhítsék, vannak már „laptop mentes” napot tartó kávézók és szállodák is. A gesztussal azt szeretnék elérni, hogy az emberek az őket ténylegesen körülvevő emberekre és dolgokra figyeljenek.

De például a vásárlásfüggőség mögött megbúvó tényezőket is érdemes az önismeret fejlesztésével megismerni. Így olyan döntéseket hozhatsz, amelyek valódi örömöt jelentenek és kevésbé a tárgyakhoz (és így a környezetszennyezéshez) kötődnek.