Borostyánnyaklánc: hasznos vagy csak szép?

Van, aki esküszik rá, van, aki egy újabb anyakábító pénzleszívás-módszernek tartja, mások pedig a két vélemény között hezitálnak. Vajon divat, vagy hasznos a fogzást állítólag segítő borostyánnyaklánc? Nem volt könnyű dolgunk, hogy megtaláljuk a választ erre a kérdésre, ám annyit bevallunk: erőteljesen a szkeptikusok táborába tartozunk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
borostyánnyaklánc
2014. január 16. Gyarmati Orsolya

Van, aki esküszik rá, van, aki egy újabb anyakábító pénzleszívás-módszernek tartja, mások pedig a két vélemény között hezitálnak. Vajon divat, vagy hasznos a fogzást állítólag segítő borostyánnyaklánc? Nem volt könnyű dolgunk, hogy megtaláljuk a választ erre a kérdésre, ám annyit bevallunk: erőteljesen a szkeptikusok táborába tartozunk.


Nézzük a legfontosabb tudnivalókat a borostyánnyakláncról.

1. A valódi (!) borostyán nem más mint megkövült fenyőgyanta, amely ilyen formában féldrágakőként kerül forgalomba. A fogzást könnyítő láncok gyártói mindig arra hivatkoznak, hogy az ő ékszereik valódi Balti-tengeri borostyánból készülnek, ami az egyetlen hiteles forrás. Elgondolkodtató, hogy vajon hogyan lehet ez a féldrágakő, amit idáig elhoznak olyan olcsó, hogy a sok-sok gyöngyből álló láncokat pár ezer forintért már meg lehet vásárolni? A borostyán már jó ideje előállítható szintetikusan is, tehát érdemes elgondolkodni, vajon a “biztos forrásból” beszerezhető láncok kövei valóban a Balti-tengerből származnak?

2. A borostyán tartalmaz ún. borostyánkősavat. Ez az anyag az eddigi tudományos kutatások szerint stimulálja az idegrendszert, erősíti a szívet, javítja a légzőszervek, a vesék, a belek működését, stresszoldó, gyulladásgátló, és normalizálja a testben lévő savak egyensúlyát. Viszont fontos tudni, hogy ez a sav egy, az emberi szervezetben természetesen előforduló anyag! Ugyanakkor, ha a bőrön keresztül szeretne a véráramba kerülni, nem lenne könnyű dolga, a borostyánkősav ugyanis – legalábbis a Journal of Medicinal Chemistry című szaklap szerint – nem képes átjutni a bőr felső rétegein. Ahhoz, hogy mégis bekerüljön, valamilyen lipofil anyaghoz kellene “csatlakoznia”, hogy átjusson a bőrön, ami a kőben nincs jelen. Ennek ellenére egyes külföldi borostyános honlapok pont azt állítják, hogy a kövekből felszabaduló és bőrbe bejutó borostyánkősav az, ami segít a fogzás fájdalmainak csökkenésében.


 

3. Több borostyános honlap szerint a borostyán illóolajat bocsájt ki magából, ezzel kifejtve (a fogra) a fájdalomcsillapító hatást. Nos, bár bizonyos illóolajok valóban alkalmazhatóak fájdalomcsillapításra, enyhén szólva nehéz elképzelni, miként és miért bocsájtana ki magából egy kő illóolajat? De még ha így is lenne, nem ismerünk egyetlen olyan illóolajat sem, ami mindenféle vivőanyag nélkül a bőrre kenve, korlátlan ideig (ld. éjjel-nappal, hónapokig) folyamatosan a véráramba kerülve jó hatással lenne bármiféle szervezetre, nemhogy egy fogzó kisgyerekére! Sajnos manapság minden, amire azt mondják, hogy “natúr”, “organikus”, vagy “bio”, azt sokan gondolkodás nélkül megveszik, használják, fogyasztják – akár nagy mennyiségben, és / vagy túl hosszú ideig. Pedig a mértékletesség az ilyen termékeknél is éppen ugyanolyan fontos, mint bármi más esetén.

4. Sokan hivatkoznak arra, hogy a borostyán tisztítja az energiákat és véd a káros sugárzástól. Lehetséges. Ettől azonban nem valószínű, hogy könnyebb lenne a fogak előbújása.

5. A Journal of Medicinal Chemistry a következőket állapította meg: a borostyánkősav nyilvánvalóan nem válik ki a kövekből a 36,5 fokos emberi bőrhőmérséklet hatására. Ehhez legalább 290 celsius fokos forróságra lenne szüksége. Ha már 36,5 fokon bármit is kibocsájtana, akkor az évmilliók alatt (mert ugye a nyaklánc VALÓDI borostyánból készül) már az égvilágon mindent kiadott volna magából, és egy csepp borostyánkősavat sem tartalmazna. De ha tartalmazna is, és át is tudna jutni a bőrön, akkor sem valószínű, hogy egy kontrollálatlanul a szervezetbe jutó anyag hosszú távon jót tenne a gyerekeknek – pláne a foguknak.

6. A babák szorosan a nyakuk körül viselik a láncot, hogy az sehová ne tudjon beakadni. Nos, bár nem tudunk olyan esetről, amikor valami baj történt volna, mégis, sok gyerekorvos és weboldal (magyar és külföldi) emlékeztet a fulladásveszélyre. És akkor ott van még az is, hogy ha a lánc elszakad, és a babának megtetszik az elgurult, csillogó gyöngyöcske, szívesen meg is kóstolná. Ezzel kapcsolatban idézzük “kedvenc” mondatunkat egy borostyánláncokat áruló amerikai oldalról: “A fogzáskönnyítő nyakláncokhoz használt gyöngyök kicsik, így valószínűtlen, hogy a gyermek lenyeli azt, s így nem is tud megfulladni.”


Most pedig következzen az általunk megkérdezettek véleménye. (Személyes kedvencünk Enikő és Aranka véleménye.)

Eszter: A kislányunknál használtuk, némi javulást tapasztaltunk, de nagy áttörést nem hozott. Nekünk érdekes módon a védőnő javasolta, hogy próbáljuk ki. De sosem hagytuk rajta éjszakára, meg fürdéskor sem. Egyébként szerette hordani, mikor egyszer kölcsönadtuk az unokatestvérének, többször is kérdezte, hol van, mert szeretné felvenni (ékszerként). Viszont másfél éves korában egyszer kettéharapott rajta egy szemet úgy, hogy közben a nyakában volt a lánc… Úgy kotortam ki a szájából. Szerencsére nem lett baja.


Erika: Az én kisfiamon háromhónapos korától rajta van és 1-2 felsíráson kívül nincs bajunk a fogakkal (most 15hónapos)! A lánc nélkül nem tudom milyen lenne, de mivel nem árt, inkább hordjuk.

Éva: Mindkét gyerekemnek volt lánca. A kisebbiknél nem ért semmit, a nagyobbiknak szerintem segített. Nála még levettük minden fürdéskor, és volt olyan, hogy elfelejtettem rávisszarakni. Utána napokig nyűgös volt a lányom…nem értettem, majd ráadtam a láncot és elmúlt a nyűgössége. Lehet, hogy csak véletlenek összejátszása, de azután már nem vettem le. Ettől függetlenül néha kapott fájdalomcsillapítót a fogára.

Tímea: Az a fa, amiből a borostyánt nyerték, már régen kipusztult… igy amit azóta gyártanak, csakis mesterségesen előállìtott lehet, vagy műanyag… semmit nem ér, maximum az anyukáknak segíthet pszichésen. Egyébként pedig láncot hordani állandòan ennyi idős babáknak akár életveszélyes is lehet.

Enikő: Blanka születése után kb. 2-3 hetesen feltettem a láncot, fürdéskor sem vettem le, állandóan rajta volt. Alapvetően nyugodt baba, a fogzáskor kicsit nehezebben aludt el, vagy éjjel párszor felsírt, aztán kb. 1 évesen elkezdte húzogatni a nyakában a láncot, ezért inkább levettem, de a fogzás gyakorlatilag most is ugyanolyan mint azelőtt… Nem tudok róla se jót, se rosszat mondani, egy biztos, hogy nagyon szép kis láncok vannak, és minden baba sokkal csinosabb vele.

Andrea: Próbáltuk vele és nélküle is, semmi hatása nem volt. Ablakon kidobott pénz, de hát amikor az ember gyerekének fáj valamije, akkor bármire képes és bármiben hisz. Nem ez az egyetlen tök felesleges cucc, amit anno megvettünk.

Katalin: Nekünk tök mindegy volt, hogy rajta volt, vagy sem, fájt és sírt…


Eszter: Mi nem próbáltuk, de én mint orvos borzasztó veszélyesnek találom: megfojtás/félrenyelés.


Aranka: Nekem múltkor fájt a fogam, felvettem a borostyános gyűrűmet, de ugyanúgy fájt tovább.


Ágnes: Én használom, esküszöm, hogy használ, de nekem a homeopátia is beválik.


Flóra: Egyszer olvastam egy tudományos leleplező cikket, hogy mennyi (százsoros vagy ezerszeres? már nem emlékszem) borostyán kellene hogy icipici hatása is legyen. Szerintem plecebo effekt, ha valakit megnyugtat, hadd hordja, ha a gyereked fájdalmáról van szó, mindent kipróbálsz, hátha. Csak én félnék hogy éjjel a nyakára szorul forgolódás közben, ezért nem használtuk.

András: Nagyon jó… üzlet a kitalálójának.