Brit egyházi iskolák: vagy támogatják a homoszexualitást, vagy bezárják őket

Két keresztény iskolát záratott be, és további intézményeket fenyeget ugyanezzel a brit kormány. Ennek oka, hogy az iskolákra akarják erőltetni ún. „brit értékeket” előnyben részesítő új irányelveket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
iskola
2015. április 06. Gyarmati Orsolya

Két keresztény iskolát záratott be, és további intézményeket fenyeget ugyanezzel a brit kormány. Ennek oka, hogy az iskolákra akarják erőltetni ún. „brit értékeket” előnyben részesítő új irányelveket.


A keresztény és zsidó iskolák vezetői elutasítják a hónapok óta tartó bezáratásokat. Azt mondják, ez tipikus esete annak, amikor a kormány az iszlám extrémizmust használja ürügyként arra, hogy kemény intézkedéseket vezessen be a homoszexualitás oktatását illetően.

2014 októbere óta az OFSTED (Office for Standard Education, Childrens’ Services and Skills) számos razziát tartott keresztény és zsidó iskolákban. Jelenleg a Durham Free Schoolnak és a Grindon Hallnak kell a bezárással szembenéznie, miután a „különleges intézkedések” listájára kerültek az új irányelvek bevezetésének hiánya miatt.

A felügyelők azzal vádolták az iskolákat, hogy nem vezették be a „brit értékeket” oktatásukba, melyeket a tanulók „lelki, erkölcsi, társadalmi és kulturális fejlődése” érdekében határoztak meg. Az OFSTED a birminghami ún. „Trójai faló” botrányok után szigorított követelményein., miután helyi iszlamista szervezetek befolyásolni próbálták az iskolarendszert, hogy radikális ideológiákat tanítsanak a gyerekeknek – olvasható a Lifesitenews oldalán.

Chris Gray, a Grindon Hall igazgatója január 20-i nyilatkozatában így fogalmaz: „Elfogadhatatlannak tartom a ’brit értékek’ szabályozásáról szóló politikai játszmákat.” Gray hozzátette: az OFSTED az egy hónapja benyújtott írásos panaszára semmit sem reagált.

Gray elmondása szerint a módszer, ahogyan a felügyelők kihallgatták a gyerekeket és a tanárokat „ellenséges és visszataszító volt.” A szülők arra panaszkodtak, hogy gyermekeiket „csoportosan kérdezgették, megszégyenítő és személyeskedő kérdéseket feszegetve.” Általános iskolás gyerekeknél olyan kérdéseket is feltettek, hogy tudják-e, mi az a leszbikusság.

A felügyelők kérdéseikkel nyilvánvalóvá tették, hogy az iskolának „kényszerítenie kéne a diákokat, hogy a nem keresztény vallásos ünnepeken is részt vegyenek.”

„Ez megsértené keresztény alapjainkat, melyek kikötik, hogy keresztény iskola vagyunk. Valószínűleg az összes alkalmazottunknak, diákunknak és szüleiknek hatalmas lelkiismeret-furdalást okozna. A kormánytisztviselőknek nem szabadna senkinek megmondaniuk, hogy mely vallásban higgyenek. Tanulni róluk, azt igen. De hogy meg is üljük ünnepeiket, azt már nem,” fejtette ki véleményét az ügyben Gray.

Októberben a Trinity Christian School in Reading egy héttel megjelenésük után elutasította az OFSTED „brit értékrend” standardját. John Charles, a Trinity iskolaszékének elnöke Nicky Morgan oktatási államtitkárnak tavaly októberben írt levelében úgy fogalmazott, hogy az OFSTED a Trójai faló esetet használja arra, hogy felügyelhesse a vallásos iskolákat.

Az OFSTED „brit értékek” standardját 2014. szeptember 29-én emelték az oktatási irányelvek közé. Ezek kimondják, hogy az iskoláknak „aktívan támogatniuk kell az alapvető brit demokratikus értékeket, a törvények tiszteletét, az egyéni szabadságot, és mindazok tiszteletét, akik másban hisznek”; illetve „biztosítani kell az alapelvek aktív jelenlétét, amelyek (…) biztosítják a másik iránti tiszteletet és különös figyelmet szentelnek a 2010-ben hatályba lépett egyenlőség törvényben meghatározott értékrendnek.”

A Trinity iskola azt állítja, hogy az OFSTED ellenőrzést hamis jogcímen hajtották végre. A felügyelőknek október 7-én kellett volna érkezniük, és feladatuk az lett volna, hogy mérlegeljék az iskola működésének kiterjesztését a fiatalabb korosztályokra. Ehelyett a felügyelők túlnyomórészt az egy héttel korábban hatályba lépett irányelvek megvalósulását ellenőrizték a diákok „lelki, erkölcsi, szociális és kulturális fejlődése” érdekében.

„Egyetlen kérdést sem tettek föl a tanítás minőségéről a megfigyelt órák alatt.” – írja levelében a Trinity iskola igazgatója.

Ehelyett az OFSTED azt mondta az iskolának, hogy valószínűleg a bezárás fenyegeti őket, mivel nem hívták meg más vallások képviselőit” hogy órákat tartsanak, illetve nem volt bizonyítéka annak, hogy az iskola aktívan támogat más vallásokat is.

Úgy utasították őket, hogy az iskolának aktívan kéne támogatni a 2010-es egyenlőség törvény alapelveit, amelyeknek középpontjában a homoszexualitás áll. „A diákoknak hallaniuk kéne a különleges tulajdonságokkal rendelkező emberekről is, illetve nem szabad azt közvetítenie, hogy egyes életformák hibásak, sem pedig kiemelt életformákat támogatnia.

A Trinity iskolának kijelentették, hogy a keresztény alapelv hirdetése, mely szerint „minden ember egyenlő Isten előtt” nem meríti ki a hivatal követeléseinek teljesítését.

A kis létszámú Durham Free School, amely alig több mint 90 tanulót számlál, láthatólag a baloldal kedvelt célpontjává vált az utóbbi időben. Patricia Glass parlamenti képviselőasszony nemrég „a középszerű tanárok északkeleti kikötőjének” titulálta az iskolát. Miután a szülők és a tanárok egyhangúan azt nyilatkozták intézményről, hogy az menedék az állami iskolák támadásai elől, Glass képviselő elnézést kért, hogy „szalonképtelen szavakat használt.”

A keresztény iskolák védelmével foglalkozó Christian Instutite szerint a felügyelők a Durhamben olyanokat kérdeztek 11-13 éves gyerekektől, mint „Megvolt már ’A beszélgetés’?” vagy „Mit tanultatok a gyerekcsinálásról?” Egy fiút bigottnak tituláltak, mivel arra a kérdésre, hogy „Mi az a muszlim?”, megemlítette a terrorizmust.  Ráadásul, az OFSTED felügyelői jelentése szerint „alacsonyak a standardok és inadekvátak az eljárások” illetve „a tanulók teljesítménye is igen gyenge.”

A parlament oktatási bizottságának kérdéseire válaszolva Sir Michael Wilshaw, az OFSTED igazgatója tagadta, hogy a felügyelők helytelen kérdéseket tettek volna föl, és védte az iskolában esetlegesen jelenlévő homofóbiáról szólókat.

„Ha odamennénk egy gyerekhez és azt kérdeznénk tőle, hogy van-e homofób megkülönböztetés az iskolában, nem tudnák, miről beszélünk” – mondta Wilshaw. „Azonban ha azt kérdezzük, hogy előfordul-e, hogy melegnek vagy leszbinek csúfolnak valakit, megértik a lényeget. Sajnos nagymértékű homofóbiát tapasztaltunk ezekben az iskolákban.”

Októberben az OFSTED nyilatkozatban tagadta, hogy megfélemlítették a diákokat az ortodox zsidó iskolákban. Az Ortodox Zsidó Iskolák Egyesülete azonban azt állítja, hogy a diákok „megsértve és megszégyenítve” jöttek ki a felügyelőktől, miután a szexről és a meleg házasságról faggatták őket. Az egyesület egy nyilatkozatot adott ki, melyben úgy fogalmaz: a felügyelők „helytelen és megpróbáló kérdéseket tettek föl, melyek nagy része messze túl mutatott a vallásos étoszon és az ortodox zsidó iskolákra jellemző alapelveken.”

A The Jewish News riportjában az áll, hogy a tanulók „lenézve érzik magukat vallásuk miatt” miután a felügyelők a homoszexualitásról és más vallású barátaikról kérdezték őket. „Addig kérdezgették ugyanazokat a kérdéseket, amíg azt nem válaszoltuk, amit hallani akartak. Nagyon fenyegetve éreztük magunkat.” – mondták a gyerekek a meghallgatás után.

Jonathan Rabson, az egyesület elnöke a következőképpen fogalmaz: „A felügyelők támadó hozzáállása egy olyan fenyegető trend, amelyet egyrészt még nem tapasztaltunk az Egyesült Királyság zsidó közösségei felé, másrészt félő, hogy a politikában is hasonló viszonyulást fog eredményezni.”

A zsidó iskolák panaszaira válaszul az OFSTED vezető hivatalnoka, Matthew Coffey védte a felügyelők kérdéseit, mondván: „életkornak megfelelő kérdéseket teszünk föl, melyek a más életformák felé tanúsított megértést és toleranciát mérik.”

„Az OFSTED nem olyan válaszokat vár, melyek ellentmondásba ütköznek a gyerekek vallásával, csupán olyanokat, melyek intoleránsak vagy diszkriminánsak lehetnek másokkal szemben. Biztosnak kell lennünk abban, hogy a gyermekeket fölkészítik a modern Britanniában való életre.” – mondta Coffey.

Nessanel Liebermann rabbi, egy ismert Ortodox zsidó iskola igazgatója és az OFSTED felügyelők egyike azzal vádolta a felügyeletet, hogy „baloldali ideák összevisszaságát” akarja ráerőltetni az iskolákra a „brit értékek” megvalósulásának ürügyén. A Daily Mail Lieberman az általános iskolában dolgozó tanárokért tartott Nemzeti Zsidó Oktatási Konferencián elhangzott mondatát idézte, melyben úgy fogalmaz: az OFSTED napirendjén van, hogy támadja az iskolákat, mivel szerintük nem illenek bele a vezető liberális elképzelésekbe.

Andrea Williams, a Chrsitian Concern vezetője úgy fogalmazott, hogy bár mindenki látni szeretné, hogy az iskolákban foglalkoznak az iszlám extrémizmus problémájával, a kormány irányelvei olyan tágan értelmezhetőek, hogy az iskolákat „indokolatlanul büntetik, amiért a vallásos értékeket hirdetik.”