A britek is betiltják a gyermekverést?

Wales és Skócia tiltólistára tenné a gyermekek testi fenyítését - követve az európai államok legtöbbjében, így Magyarországon is már régen bevezetett szigort. Angliában ugyan elméletileg tilos megverni a gyermeket, de van kivétel, amikor a törvény jogosnak ítéli a bántalmazást.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. november 29. Család.hu

Anglia maradhat a környéken az egyetlen terület, ahol még mindig törvényesen meg lehet verni egy gyermeket – hívja fel a figyelmet a brit Independent című lap. Skóciában és Walesben ugyanis azt tervezik, bezárják a kiskapukat, és kerek-perec betiltják a fiatalok testi fenyítésének minden formáját.

Huw Irranca-Davies walesi gyermekügyi miniszter azt mondta, “nem hagyhatjuk tovább szó nélkül egy modern és progresszív társadalomban a fiatalok fizikai fenyítését. Jó irány, hogy a kormány megteszi a szükséges lépéseket a gyermekek védelme érdekében, miközben igyekszik a szülőknek segíteni az alternatívák megtalálásában, ami pozitív és hatásos megoldás a problémák kezelésében”.

A két helyi parlamentben hamarosan elfogadják a szükséges jogszabályokat, és például Magyarországhoz, és az Európai Unió legtöbb államához hasonlóan törvényileg betiltják a családon belül legkiszolgáltatottabb emberek megütését.

A brit gyermekvédelmi alapítvány, az NSPCC munkatársa a lapnak arról beszélt, örömmel támogatják a változtatást, hogy végre megszűnik az “indokolt büntetés” kategória. “Hibás hozzáállás, hogy miközben a felnőttek közötti bántalmazás esetében – helyesen – nincs, a gyermekekkel szemben alkalmazott erőszak után van felmentő kivétel” – véli az alapítvány, amelyik a bántalmazás ellen kampányol és igyekszik segíteni az ifjú áldozatoknak.

A helyzet ugyanis az, hogy bár Angliában tilos a gyermeket megverni, az általános szabály alól van kivétel! Vagyis tulajdonképpen pofozható a gyermek, amennyiben “indokolt büntetésről” van szó. Ez bizony annyira nem tréfadolog, hogy ezzel a lehetőséggel nem csak a szülők, hanem akár a bébiszitterek, vagy óvónők is élhetnek. Alapesetben természetesen nem, azonban amennyiben a szülőktől felhatalmazást kapnak rá, teljesen nyugodtan arcon, fenéken üthetik a kicsiket.

Az Independent megjegyzi, hogy a törvény előtt minden eset egyedileg kezelendő, vagyis ha elcsattan egy “nevelő célzatú” pofon, a körülmények vizsgálata után jelenthető csak ki róla, hogy jogos és törvényes volt. A lehetőség azonban mégis ott van. A komoly veréseket azért szerencsére a szigetországban is tiltják, azokra nem mondhatja egyetlen szülő sem, hogy a gyermek érdekében bántalmazott. Ha a fiatal testén a fenyítés sérülést okoz, túlzott fájdalmat, szenvedést eredményez, a bíróság nem lehet elnéző.

A cikk itt folytatódik!