Büntetőjogi feljelentés a Fővárosi Főügyészségen az UNICEF videók ügyében

A mai napon dr. Frivaldszky Gáspár, az Emberi Méltóság Központ jogi igazgató-helyettese feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen az UNICEF Magyar Bizottsága által készített és a gyermekek között terjesztett videók ügyében kiskorú veszélyeztetése miatt. A közfelháborodást kiváltó videók az ügyben megszólalt gyermekklinikai szakpszichológusok egybehangzó véleménye szerint súlyosan veszélyeztetik a gyermekeket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. május 22. Csontos Dóra

A mai napon dr. Frivaldszky Gáspár, az Emberi Méltóság Központ jogi igazgató-helyettese feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen az UNICEF Magyar Bizottsága által készített és a gyermekek között terjesztett videók ügyében kiskorú veszélyeztetése miatt. A közfelháborodást kiváltó videók az ügyben megszólalt gyermekklinikai szakpszichológusok egybehangzó véleménye szerint súlyosan veszélyeztetik a gyermekeket.


Tisztelt Főügyészség!

Alulírott dr. Frivaldszky Gáspár, az Emberi Méltóság Központ (székhely: 1021 Budapest, Tárogató út 38.) jogi igazgató-helyettese ismeretlen tettes ellen feljelentést kívánok tenni a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 208. § (1) bekezdésébe ütköző kiskorú veszélyeztetése miatt.

INDOKOLÁS

Az UNICEF Magyar Bizottsága által készített és a szervezet honlapján, valamint videómegosztó oldalakon közzétett, mozikban filmek előtt vetített „Hogy lehet az erőszakkal együtt élni?”  videók az ügyben megszólalt klinikai szakpszichológusok egybehangzó véleménye szerint súlyosan veszélyeztetik a gyermekek széles körét. „Nincs jó hatással egy átlagos vagy bántalmazott gyerekre, de egy átlagos vagy bántalmazó felnőttre sem, ha ezt a filmet megnézik. Ez a film azt mutatja, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy a szülők bántják a gyerekeket, a gyerekek dolga és feladata pedig az, hogy erre felkészüljenek és ügyes fortélyokkal meg trükkökkel megvédjék magukat. Teljesen le vagyok döbbenve, ez borzasztó” – mondta Gombos Bernadett gyermekklinikai szakpszichológus az InfoRádiónak. „Nem feltételezik, hogy mindenhol ez történik, de ahol igen, arról úgy lehet beszélni, mintha főztem volna egy adag paprikás krumplit. Nehezen találok szavakat, mert nagyon fel vagyok háborodva” – fogalmazott a gyerekpszichológus.

A videók:

  1. A bántalmazott gyermekeknek azt üzenik, hogy teljesen normális, ami velük történik, nem szükséges segítséget kérniük, hanem elég otthoni módszerekhez folyamodniuk, hogy fizikailag megvédjék magukat törvényszerűen bekövetkező apai brutalitással és szexuális abúzussal szemben.
  2. Mérgezik a nem bántalmazott, szerető környezetben felnövő gyermekek és édesapjuk kapcsolatát, gyanút ébreszthetnek a gyermekekben az apa iránt, megrendíthetik a köztük lévő természetes bizalmat.
  3. Indokolatlanul és egyoldalúan az apákat azonosítják a gyermekek elleni szexuális és erőszakos cselekmények elkövetésével, társadalmi bizalmatlanságot keltve velük szemben, csökkentve társadalmi és a családokon belüli megbecsültségüket.

A felháborodás után az UNICEF vezetői azzal mentegetőztek, hogy a videókat nem gyermekeknek, hanem felnőtteknek szánták. A videókat nem az UNICEF youtube csatornájára töltötték föl, hanem a gerillamarketing módszerét használva, „lucus11”, „dancsivilága” és „benjiválaszol” elnevezésű, egyértelműen gyermekeket megcélzó csatornákra.

A lucus11 címe: “Hogyan zárkózz be kulcs nélkül”, az aláírt szöveg: “3 trükk ami nekem mindig beválik”, benjiválaszol alá írt szöveg: “Hogyan tedd biztonságossá a gyerekszobát.” „Összegyűjtöttem a tippjeimet és bemutatom őket nektek. Lájkoljátok, kommenteljetek!”, dancsivilaga alá írt szöveg: “Hogyan csinálj védőfelszerelést otthon.” „A legújabb stílustippjeim”.

A szervezet, amely a videókat készítette és közzétette hivatásszerűen foglalkozik a gyermekekkel, a gyermekek jogainak képviseletével. „Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány az UNICEF hazai képviselőjeként adományokat gyűjt az UNICEF gyermekvédő programjaihoz, és küzd a gyermekjogok hazai érvényesüléséért. Az UNICEF Magyar Bizottság adományszervezésen túl gyermekjogi programot folytat Magyarországon. A gyermekjogok megismerése, tisztelete és védelme érdekében figyelemfelhívó, oktató és érdekérvényesítő munkát végzünk Magyarországon.” – olvashatjuk a szervezet honlapján.

A sajtó egyöntetűen károsnak, veszélyesnek nevezte az UNICEF Magyar Bizottsága által közzétett videókat. A filmekkel szemben széleskörű társadalmi tiltakozás alakult ki. Számos magánszemély, civil szervezet szólalt meg az ügyben. Novák Katalin, család- és ifjúságügyi államtitkár is károsnak nevezte a videókat egy interjúban.

A fentiek alapján kérem a T. Főügyészséget, hogy a filmek készítői, terjesztői ellen fellépni szíveskedjen.

Budapest, 2016. május 21.

Tisztelettel:

dr. Frivaldszky Gáspár