Cipőben vagy mezítláb?

Már kisgyermekkorban a figyelem középpontjába kerül a cipő, annak kialakítása és formája. Legjobb volna persze mezítláb járni, de vajon tényleg így van?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
cipő
2016. július 02. Gyarmati Orsolya

Már kisgyermekkorban a figyelem középpontjába kerül a cipő, annak kialakítása és formája. Legjobb volna persze mezítláb járni, de vajon tényleg így van?


Születésükkor a babák talpa puha, párnás, domború. A boltozatosság, a talp íveltsége csak később, a járással alakul ki az évek során. Amikor felállnak és a járni tanulás során egyensúlyoznak, talpukkal is kapaszkodnak, így az erősödik, izmosodik, a lábizmaik pedig fejlődnek. Ahogy a kisgyermek elindul, a szülőkben felmerül a kérdés, vajon milyen cipőt érdemes ráadni. Nem könnyű dönteni, hiszen hatalmas a választék: puhatalpú cipő, szupinált, vagy lúdtalpbetétes cipő, mind elérhetők már a boltokban.
Ma már tudjuk, hogy a talp elváltozásai sokféle hatással vannak a testre, hiszen a láb viseli a teljes testsúlyt. Így aztán a rossz járás az ízületek idő előtti kopását, illetve akár tartási hibát is okozhat, ami pedig az izmokra is kihat. Ezért is fontos tájékozódni arról, melyik fajta milyen előnyt kínál.

Szupinált cipő
Ennél a típusnál a talprészen, illetve a sarok belső oldalán van emelés, ezért a cipő kifelé lejt. Így aztán a lábat ellentétes irányú kompenzálásra készteti, ezáltal a befelé dőlő bokarész egyenesbe kerül.

Talpbetétes cipő
Az ún. lúdtalpbetétes cipők esetében a hosszanti boltozat belső oldalát emelik meg egy kis párnázott, vagy keményebb résszel. Ez a megoldás szintén azt a célt szolgálja, hogy a láb ne dőljön befelé. Ilyen hatást talpbetéttel is elérhetsz, cipőboltokban, drogériákban kapható különböző változatokkal. Ami lényeges, hogy a cipő kérge, vagyis a saroknak hátul a talprész és a boka köré eső része legyen zárt, erős és jól tartson. Ez megakadályozza, hogy megrogyjon az anyag, vagyis hogy a sarok és a boka elveszítse a tartását.
A cipő kiválasztása tehát fontos, ugyanakkor a talp izmainak erősödését ne a cipőtől várd!