Civil fórum: fontos az édesapák szerepe; kell, hogy mintát adjanak a gyerekeknek!

Idéztek egy friss felmérést, amely szerint a megkérdezettek fele elvárja, hogy az édesapák egyszerre álljanak helyt a családban és legyenek kenyérkeresők.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
apa
2016. május 28. Paulik András

A családtámogatások teljes spektruma hozzáférhető az édesapák számára is Magyarországon – hangoztatta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Keresztény Civil Szervezetek 13. országos fórumán csütörtökön Budapesten.


Az államtitkár, aki ismertette a kormány családtámogatási intézkedéseit, kiemelte: lehetőséget kínálnak az apáknak, hogy ugyanolyan aktívan vegyék ki részüket a gyermeknevelésből, mint az anyák. Azt szeretnék elérni, hogy “legyen trendi édesapának lenni” – mondta.

Novák Katalin közölte, hogy a gyed (gyermekgondozási díj) és a gyes (gyermekgondozási segély) az édesapák számára is hozzáférhető. A csed (csecsemőgondozási díj), amely az első hat hónapban jár, alapvetően az édesanyáknak szól, hacsak nem következett be valami tragikus esemény, például az édesanya halála.

A gyed extra, amely mellett korlátlanul lehet munkát végezni a gyermek féléves korától, szintén ugyanúgy jár az édesapáknak is, ahogy a gyermekápolási táppénz és a pótszabadság. Kifejezetten az édesapáknak szóló lehetőség a gyermekek megszületése után járó szabadság. Egy gyermek után öt napot, ikrek esetében hét napot lehet kivenni – tette hozzá.

Az államtitkár felhívta a figyelmet a családi típusú adózási formára is.

Kitért arra, hogy az adatok ezzel együtt azt mutatják, viszonylag kevesen vették igénybe a gyest, illetve a gyedet az édesapák közül, tavaly az előbbivel 4 százalékuk, az utóbbival 2,2 százalékuk élt. Novák Katalin reményét fejezte ki, hogy az idei adatok már növekvő tendenciát mutatnak majd.

A családügyi államtitkár idézett egy friss felmérést is, amely szerint a megkérdezettek fele elvárja, hogy az édesapák egyszerre álljanak helyt a családban és legyenek kenyérkeresők. A kormány ehhez igyekszik az adórendszeren, a családtámogatáson keresztül minden lehetséges támogatást megadni – jelezte.

Novák Katalin azt mondta, hogy a kormány és a családpolitika számára egyaránt rendkívül fontos partnerek a civil szervezetek, amelyek évtizedekre, hosszú távon köteleződnek el azon értékek mellett, amelyekért küzdenek. Kiemelte: a kormány nem az értéksemlegességet tartja követendőnek, hanem azt, ha a képviselt értékek megjelennek a mindennapi döntéshozatalban.

Harrach Péter, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke köszöntőjében arról beszélt a Változó elvárások – férfiak apaszerepben címmel meghirdetett rendezvényen, hogy a gyermekeknek az édesapára ugyanolyan szükségük van, és fontos, hogy mintát adjanak számukra. Anya és apa együtt alkotják a családot, de ennek az igénye és a társadalmi valóság nem mindig találkozik, sok gyermek kénytelen nélkülözni az édesapját – mondta. Kiemelte: az ilyen helyzetekben minden segítséget meg kell adni az édesanyáknak.      

Kitért arra is, hogy a keresztény civil szervezetek a teljes társadalom szolgálatában állnak, “ez egy motívum a számukra”. Azért végzik munkájukat, mert keresztény társadalmi felelősséget gyakorolnak – mondta. Hangsúlyozta: ma Magyarországon nagyon fontos a civil szervezetek szerepvállalása, és minden nekik adott egy forint támogatás legalább két-három forintot ér.

Rövid összefoglaló a konferenciáról:

(MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)