Család kontra óvoda: mi van a konfliktusok mögött?

Ki segít az óvónőn, ha úgy érzi, egy adott probléma, egy konkrét gyerek viselkedése kifog rajta, a sokéves rutin ellenére eszköztelenné válik? És ki segít a szülőnek, ha - jogosan - úgy érzi, méltánytalanság történt?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2016. május 03. Gyarmati Orsolya

Ki segít az óvónőn, ha úgy érzi, egy adott probléma, egy konkrét gyerek viselkedése kifog rajta, a sokéves rutin ellenére eszköztelenné válik? És ki segít a szülőnek, ha – jogosan – úgy érzi, méltánytalanság történt?


Még decemberben történt, hogy egy Bács-Kiskun megyei településen az óvónő két percre összekötözte egy hároméves kisfiú kezét. Vagy másfél órára. Szomorú történet, amelyben nem csak a kisgyermek az áldozat, hanem az érintett felnőttek: az óvónő és a szülők is.

Az igazságot talán sosem fogjuk megtudni: az ügyészség az óvónőt ártatlannak találta, a szülők, akik beperelték, továbbra is harcolnak az igazukért. Úgy éreztük, beszélnünk kell a témáról, de a konkrét ügy részletei nélkül. Arra próbálunk válaszokat keresni, hogyan lenne elkerülhető, hogy ilyesmi megtörténhessen ma Magyarországon, és kihez fordulhat segítségért az, akivel mégis megtörténik?

Ki segít az óvónőn, ha úgy érzi, egy adott probléma, egy konkrét gyerek viselkedése kifog rajta, a sokéves rutin ellenére eszköztelenné válik vele szemben, vagy csak kifogásolható eszközei lennének? És ki segít a szülőnek, ha – jogosan – úgy érzi, méltánytalanság történt, de az eset büntetőjogi kategóriaként nem értelmezhető?

A kérdésekre többféle megoldás is van – elméletben. A gyakorlat azonban sokkal kevésbé rózsás.