Családbarát munkahely lesz a sereg?

Családbarát munkahellyé kell változtatni a német hadsereget (Bundeswehr) Németország első női védelmi minisztere szerint.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. január 13. bencze.aron

Családbarát munkahellyé kell változtatni a német hadsereget (Bundeswehr) Németország első női védelmi minisztere szerint.


Ursula von der Leyen a Bild am Sonntag című vasárnapi lapban megjelent interjúban elmondta, az a célja, hogy a Bundeswehr bekerüljön a legvonzóbb munkáltatók közé. Ehhez elsősorban a katonai pálya és a család összeegyeztethetőségén kell javítani. A német katonák “szeretik a
hivatásukat, de tartós házasságot és boldog családi életet is szeretnének” – mondta a konzervatív politikus, akinek hét gyereke van és az előző kormányban a családügyi tárcát vezette. A decemberben hivatalba lépett miniszter tervei között szerepel a rugalmas munkaidejű foglalkoztatás formáinak elterjesztése a hadseregben. Fontos, hogy a családalapítás ne rontsa a karrieresélyeket, ezért a kisgyermeket nevelő szülőknek meg kell nyitni a három- vagy négynapos munkahét lehetőségét – mondta Ursula von der Leyen.

A miniszter mérlegeli az úgynevezett munkaidőszámla bevezetését is. A virtuális számlán a túlórákat lehet gyűjteni, majd átváltani gyereknevelésre vagy idős szülők ápolására fordítandó fizetett szabadságra – fejtette ki. Az új kormányzati ciklusban a tárca első nagyszabású intézkedései között lesz a bölcsődei és óvodai hálózat kiépítése a laktanyákon, támaszpontokon – mondta a védelmi miniszter. Hozzátette, hogy felülvizsgálják a tisztek sűrű, két-háromévenkénti áthelyezésének gyakorlatát. Nagy karriert “az óriáscégeknél sem lehet gyakori pozíció- és lakhelyváltoztatás nélkül befutni, de nem biztos, hogy ez a legjobb
megoldás a katonáknak” – mondta Ursula von der Leyen.

A Bundeswehrben 175 ezer hivatásos és 11 ezer önkéntes katona szolgál, köztük 19 ezer nő. A hadkötelezettséget 2011-ben törölték el. A Bundeswehr jelenleg 14 nemzetközi küldetésben vesz részt, összesen több mint 4 ezer katonával. A legtöbben – mintegy 3 ezren – a NATO vezette afganisztáni nemzetközi erők (ISAF) kötelékében szolgálnak.