Családfakutatás online

Az elmúlt években sokmillió anyakönyvi, genealógiai adat, bejegyzés került fel a világhálóra, s egyre többen választják a családfakutatás e módszerét, hiszen a neten sokkal gyorsabban és hatékonyabban kereshetnek felmenőikkel kapcsolatos adatokat, mint a levéltárakban, plébániákon, különböző hivatalokban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családfa
2014. május 28. Gyarmati Orsolya

Az elmúlt években sokmillió anyakönyvi, genealógiai adat, bejegyzés került fel a világhálóra, s egyre többen választják a családfakutatás e módszerét, hiszen a neten sokkal gyorsabban és hatékonyabban kereshetnek felmenőikkel kapcsolatos adatokat, mint a levéltárakban, plébániákon, különböző hivatalokban.


Egy családfa megrajzolása nem egyszerű dolog, hiszen számtalan forrásból, helyről kell megszerezni az adatokat, már egyáltalán, ha ez még lehetséges. Sokszor a családi legendákon, az idősebb generációk elbeszélésén kívül semmi nem áll rendelkezésre az évszámok, nevek, rokoni viszonyok tisztázásához.
 

Születési és halotti anyakönyvi kivonatok

A keresést érdemes a születési és a halotti anyakönyvi kivonatokkal kezdeni. Mivel a családfa megrajzolásakor a jelenből haladunk az egyre távolabbi múltba, érdemes azoknak a rokonoknak a halotti anyakönyvi bizonyítványaival kezdeni, akik időben a legkésőbb távoztak az élők sorából. A halotti anyakönyvek az adatok, a rokoni viszonyok (szülők, testvérek, házastársak) valóságos aranybányái. Ha tudjuk, hogy melyik városban éltek azok a rokonok, akik után kutatunk, már nagyon jó esélyünk van arra, hogy találjunk valamit az online kutatható városi adatbázisokban, esetleg – ha van ilyen – helyi lapok halálozási rovatának archívumában

Ezeket érdemes itt, itt, itt és itt keresni.

Gyászjelentések

A gyászjelentések általában a legfrissebb elérhető adatok az eltávozott rokonokról, így érdemes itt is kutakodni. Noha ezek sokszor nem kerülnek fel az internetre, azért érdemes itt is körülnézni, beírva a keresőprogramba a megyét, várost és a “halálesetek”, esetleg “gyászesetek” kulcsszavakat.

Online elérhető helyek: itt, itt és itt vannak.

Magyar Nemzeti Levéltár

Online látogatható a Magyar Nemzeti Levéltár archívuma, ahol számtalan, a családfakutatás szempontjából hasznos feltöltött adat található, így itt is érdemes kutatkodni.

A családfa megrajzolása

Ahogy egyre több adatot találunk, érdemes elkezdeni valamelyik ingyenes, online családfarajzoló programba rögzíteni az összegyűjtött információkat.

Nagyon jó erre pl. a MyHeritage, vagy az Ancestry

Family Search

A jelenlegi legnagyobb online genealógiai portál a maga 3,5 milliárd (!) bejegyzésével és sokezer önkéntesével a FamilySearch nonprofit családfakutató program, amely elkötelezett szervezetként igyekszik generációkat összekötni és a múlt felkutatásában segíteni. A FamilySearch létrehozói hisznek abban, hogy a család minden ember életének alapja és központja, éppen ezért a családi kapcsolatokat, viszonyrendszereket érdemes minél több generáción át követni, tudni róla. “Úgy véljük, egy család minden tagját – a már meghaltak, a most élők és a születendők – erős kötelék fűzi össze.” A FamilySearch-öt 1894-ben alapították Genealogical Society néven Utah államban azzal a céllal, hogy minél több adatot, anyakönyvet, gyászjelentést, stb őrizzenek meg és tegyenek elérhetővé, kutathatóvá az utókor számára. A FamilySearchnek jelenleg világszerte 4500 központja van 132 országban. A honlapon családfakutatásban segítő adatok digitális képei láthatóak, amelyek között számtalan adatbázisban lehet kutatni.

 
 

Az ő nevük alatt fut a Find A Grave (Találj egy sírt) kezdeményezés is, amely rengeteg feljegyzést és képet tartalmaz: egész pontosan 116 millió adatot világszerte.