Családi adókedvezmény-kalkulátor: számolja ki, mennyit spórolhat!

Megjelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján a családiadókedvezmény-kalkulátor - hívta fel a figyelmet a Fidesz szóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatón.    

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családi adókedvezmény
2014. január 28. Gyarmati Orsolya

Megjelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján a családiadókedvezmény-kalkulátor – hívta fel a figyelmet a Fidesz szóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatón.


Selmeczi Gabriella elmondta: a www.nav.gov.hu oldalon elérhető kalkulátorral mindenki pontosan ki tudja számítani, hogy mekkora családi adókedvezményre jogosult. Hozzátette: a kiskeresetű, gyermeket nevelők azt is láthatják, hogy a januárban életbe lépő intézkedéseknek köszönhetően a tavalyihoz képest mennyivel csökkent a befizetendő adójuk, azaz mennyivel nőtt a fizetésük.

Emlékeztetett arra, hogy a családi adórendszer következtében az elmúlt két évben 180-180 milliárd, az idén 230 milliárd forint marad a családok zsebében. Selmeczi Gabriella hozzátette: a legalacsonyabb jövedelmű családoknak 2014-ben “gyakorlatilag a zsebükben fog maradni a bruttó jövedelmük”. Az alacsony adókulcs és a családi adókedvezmény összesen 600 milliárdot hagy a családoknál – tette hozzá.

A szóvivő több példával is érzékeltette a változásokat. Mint elmondta, egy két gyermeket nevelő, bruttó 90 ezer forintos összjövedelmű családnál havonta 5600 forinttal lesz több a jövedelem, míg ez az összeg három gyermek és bruttó 100 ezer forint esetén nettó 17 ezer forint. Hozzátette: 200 ezer forintos bruttó jövedelem mellett 34 ezer forinttal több lesz a családi kasszában.

Fontos változásként említette, hogy a nagykorú, de közoktatásban tanuló fiatalok után is kérhető a családi adókedvezmény a 20 éves kor betöltéséig. Selmeczi Gabriella ugyanakkor azt mondta, hogy a gyermeket nevelő családok mégsem lehetnek teljesen nyugodtak, mert a “Gyurcsány-koalíció” összeállt. “Az ő észjárásukat már egyszer megismerhettük” – fogalmazott a szóvivő, hozzátéve, “mindig a családok zsebében kotorásznak”. 

Ugyanez a “Gyurcsány-koalíció” volt az, amelyik elvette az egy, illetve két gyermek után járó családi adókedvezményt, amelyik a családi pótlék megadóztatásáról törvényt fogadott el a parlamentben, és amelyik elvette az édesanyáktól a hároméves gyest. Az ő szemükben ma is szálka a családi adórendszer, adókedvezmény és a gyed extra. Mindegyik vezetőjük többször kijelentette, hogy ezeket eltörölnék. Szerinte a baloldal forgatókönyvében a gyermeket nevelő és dolgozó édesapák és édesanyák nem többek, mint az adóbehajtások első számú célpontjai.