Családi pótlék – számíthatunk emelésre?

Nyolc éve nem emelték hazánkban a családi pótlékot: 2008 januárjában változott utoljára az alapösszeg 12.200 forintra. Novák Katalin nemrég azt mondta: „figyelemmel kísérik” az „500 plus" nevű lengyel programot, ami gyerekenként  35.500 forinttal támogatja a családokat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családi pótlék emelés
2016. szeptember 14. Gyarmati Orsolya

Nyolc éve nem emelték hazánkban a családi pótlékot: 2008 januárjában változott utoljára az alapösszeg 12.200 forintra. Novák Katalin nemrég azt mondta: „figyelemmel kísérik” az „500 plus” nevű lengyel programot, ami gyerekenként  35.500 forinttal támogatja a családokat.


Az elmúlt hat évben a kormány kiemelt figyelmet fordított a családok anyagi helyzetének javítására (ld. családi adókedvezmény, gyed extra, diplomás gyed, stb.), ám a családi pótlék emelése nemigen került szóba. Éppen ezért készítette el a 2017-es költségvetéstervezethez kapcsolódóan a Gyerekesély Közhasznú Egyesület azt a dokumentumot, amely 25 százalékos emelést javasol. A javaslatot nem fogadták el, pedig ez lett volna az az összeg, ami az elmúlt 8 év lemaradását behozhatta volna.

Mennyi az annyi

Egy gyerek után 12.200 forint jár, kettő után fejenként 13.300 forint, három, vagy több esetén 16.000 forintot fizet az állam per fő. Ha egy szülő egyedül neveli a gyerekeit, az plusz 1500 forintot jelent. Nem gyerekenként, összesen.

A lengyel „500 plus” program csupán idén tavasszal indult be: a Jog és Igazságosság Pártja, amely tavaly épp a családi kedvezmények  nagyon komolynak tűnő ígéreteivel nyerte meg a választásokat , és többek között az a célja, hogy növelje a születések számát. (Annak ellenére, hogy Lengyelországban van érvényben Európa egyik legszigorúbb abortusztörvénye, egy nőre mindössze 1,3 gyerekszülés jut.) A lengyel családi pótlék a gyerekek 18. évéig jár, de csak akkor, ha az adott család egy főre jutó jövedelme nem több mint 800, rokkant gyermek esetében 1200 zloty. Ha tehát három gyerek van egy családban, az átszámolva havi 112.500 forint plusz bevételt jelent, ami majdnem a fele a lengyel átlagkeresetnek!

Hogy lesz-e több is a „figyelemmel kísérés”-nél, az egyelőre nem tisztázott, egy azonban biztos: nagyon nagy szükség lenne a családi pótlék emelésére.

Forrás: Napi.hu