Családszervezetek IV. Konferenciája: valós értékeket és ügyeket képviselnek

2010 és 2018 között kétszeresére emelkedett a családtámogatások összege Magyarországon – mondta a család-, ifjúság- és nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár, amikor megnyitotta a NOE által szervezett Családszervezetek IV. Konferenciáját a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Novák Katalin beszéde után az egyes családszervezetek beszámoltak elmúlt évi eredményeikről és jövő évi terveikről.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
novák katalin
2017. június 19. Antal-Ferencz Ildikó

A konferenciát – amelynek állandó tagja és résztvevője a Családháló is – Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke nyitotta meg. Köszöntője után Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár üdvözölte a résztvevőket, méltatta a családszervezetek munkáját, és örömét fejezte ki azt illetően, hogy e civil szervezetek között nagyon erős az együttműködés, nincs köztük rivalizálás. Mint mondta, nem állami illetve külföldi támogatás reményében jöttek létre, hanem olyan társadalmi szervezetekről van szó, amely mögött valós tagság áll, és amelyek valós ügyeket karolnak fel, valós emberek érdekeit és értékeket képviselnek.

Kiemelte, hogy 2010 és 2018 között kétszeresére emelkedett a családtámogatások összege Magyarországon: amíg 2010-ben 960 milliárd forint szerepelt a költségvetésben erre, addigra 2018-ban ez már 1930 milliárd forint. Ez nemzetközi összehasonlításban is rendkívülinek minősül – hangsúlyozta, majd felhívta a figyelmet arra, hogy 2018 a családok éve lesz Magyarországon, ami azt is jelenti – tette hozzá -, hogy az eddigi támogatások mindegyike megmarad, sőt, hozzá is tesznek az eddig meglévő családtámogatásokhoz.

Az államtitkár ismertette a jövő évi kedvezmények részleteit is a családszervezetek képviselői előtt:

  • Diákhitellel kapcsolatos szabályok változása2018. január 1-jétől a várandósság harmadik hónapjától az első gyermek esetében  felfüggesztik a diákhitel-tartozás törlesztését, a második gyermek esetében elengedik a tartozás felét, a harmadiknál pedig a teljes diákhitel-tartozást.
  • A lakáscélú jelzáloghitellel rendelkezők terheit is mérséklik, ennek érdekében jövő évtől egy-egy millió forintot elengednek a családok tartozásából minden harmadik és további gyerek vállalása esetén.
  • A diplomás gyedet 2018-tól egy év helyett már két évig lehet igénybe venni; ez átlagosan 1,2 millió forintos támogatást jelent az érintett családoknak.
  • Újabb bölcsődefejlesztési program indul elsősorban a közép-magyarországi régióban, mintegy ötmilliárd forintból.
  • Két családtámogatási formát is kiterjesztenek a külföldön született magyar gyermekek szüleire: jövő év elejétől azok is igénybe tudják venni a 64 125 forintos egyszeri anyasági támogatást és babakötvényeket is jegyezhetnek, akiknek nem Magyarországon születik a magyar állampolgárságú gyermekük. Alapvetően a magyar állampolgárság a feltétele a kedvezmények igénybevételének, de a Felvidéken ez kiváltható a magyarigazolvánnyal.
  • Emelkedik a kétgyermekesek családi adókedvezménye: ez jövőre már 35 ezer forint lesz havonta.

Elmondta azt is, a kormány döntött egy demográfiával foglalkozó kabinet létrehozásáról, amely döntéselőkészítő kormányzati grémiumként fog működni; valamint egy, várhatóan Kopp Mária és Skrabski Árpád nevét viselő kutatóintézet felállításáról is, amely elemzéseket, kutatásokat folytat és javaslatokat fogalmaz meg nemcsak a demográfiai, hanem általában a családokat érintő területeken, ezzel segítve az ezzel kapcsolatos kormányzati döntések megalapozottságát.

Az államtitkár beszéde után bemutatkozott egy új családszervezet, a KidsOasis Nonprofit Kft, majd az egyes családszervezetek ismertették elmúlt évi programjaikat, eredményeiket és jövő évi terveiket. Kardosné Gyurkó Katalin minden családszervezetet meghívott a szeptember 23-i 30. NOE családi születésnapra (Szarvas), valamint az október 14-i hivatalos 30. NOE születésnapra (Várkert Bazár).

A konferencia zárásaként Antal-Ferencz Ildikó beszámolt a 2016. novemberi, COFACE (Confederation of Family Organisations in the European Union) által szervezett, A digitalizáció hatása a családokra című konferencián szerzett tapasztalatairól, ahol a NOE-t képviselte.

(Fotók: NOE/Vadócz Dávid)