Családszervezetek konferenciáján járt az Imami!

A családszervezetek szoros együttműködését, egymás erősítését szorgalmazta a 260 tagegyesületet és hetvenezer tagot számláló Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) által június 15-én megrendezett konferencia, melyen az Imami Egyesület is bemutakozott.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családszervezetek
2016. június 27. Csontos Dóra

A családszervezetek szoros együttműködését, egymás erősítését szorgalmazta a 260 tagegyesületet és hetvenezer tagot számláló Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) által június 15-én megrendezett konferencia, melyen az Imami Egyesület is bemutakozott.


A Petőfi Irodalmi Múzeumban stratégiai partnerségi megállapodást írt alá az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a NOE, majd köszöntőt mondott Novák Katalin, az EMMI család-és ifjúságügyért felelős államtitkára, és  Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE új elnöke.

A NOE új munkacsoportjainak  bemutatkozását követően a konferencián részt vevő 14 civil családszervezet – köztük az Imami Egyesület – ismertette célkitűzéseit, tevékenységét, legfontosabb programjait. Az „Egy csapatban a családokért” mottó fémjelzi a találkozót: a  résztvevő szervezetek más-más prioritások mentén, de mindannyian a gyermekes családokért dolgoznak és kifejezték együttműködési szándékukat annak érdekében, hogy a jövőben ezt még hatékonyabban tehessék.

Az országos Imami Egyesületet Gellén Nóra elnök és Baranya megyei területi referens, valamint Halász Kinga és Vági-Tóth Lilla budapesti területi referensek képviselték. Gellén Nóra a szervezet bemutakozásában kitért arra, hogy az Imami – online tevékenysége mellett – a kezdetek óta szervez családokat támogató helyi rendezvényeket, projekteket (Anyák napi virágültetés, Házasság napi “lakatolás”, a Láthatatlan munka napjának rendhagyó megünneplése, a munkába visszatérő anyák segítése, jótékony célú gyűjtés a helyi szülészet javára stb.), ezért az elmúlt években az ország több pontján jöttek létre az Imami tevénységéhez kapcsolódó informális közösségek, vagy helyi egyesületek.

A 2015-ben megalakult országos Imami Egyesület célja az eddigi jó helyi gyakorlatok egymással való megosztása és országos elterjesztése, valamint új, közös cselekvések megvalósítása. Hangsúlyozta, hogy a kampányok innovatív jellege nagyon fontos az Imami tagjai számára, mert sok szülőhöz szeretnék eljuttatni a projektek üzenetét és azokat is meg szeretnék szólítani, akik egy adott témájú előadásra, vagy konferenciára nem mennének el. (Az Imami teljes bemutatkozása a cikk alján olvasható.)

Kinga, Lilla és Nóra legfontosabb gondolatai a találkozóval kapcsolatban:

Kinga: “Nagy megtiszteltetés volt számunka, hogy ilyen fiatal egyesületként részt vehettünk ezen a fontos konferencián. Egy civil szervezet sem működhet önmagában: fontos az együttműködés, együtt gondolkodás más szervezetekkel és bízom benne, hogy ez a találkozó egy hosszabb távú folyamat kiindulópontja. Minden szervezet bemutatkozásában találtam olyat, amit példaértékűnek tartok és már most körvonalazódik bennünk több szervezettel való együttműködés.”

Lilla: “Két gyermekem van, és nagyon szimpatikus volt számomra, hogy a Nagycsaládosok Országos Egyesülete olyan civil szervezeteket is meghívott erre a konferenciára, akik pl. az egyedülálló szülőkért, vagy olyan családokért dolgoznak, ahol (még) nem született három gyermek. A NOE elnöke úgy fogalmazott, hogy “a nagycsalád az első gyermek megszületésével kezdődik”, amivel egyetértek: annak érdekében, hogy a vágyott harmadik és további gyermekek megszülessenek, a kormányzat mellett mi civilek is sokat tehetünk.”

Nóra: “A gyermekes családokat támogató intézkedésekről sok fórumon hallhatunk és olvashatunk: mi is örömmel adunk hírt róla a weboldalainkon. Számomra fontos üzenete volt annak, hogy Novák Katalin államtitkár asszony nem csak sajtó nyilvános köszöntőt mondott, de mind a 14 civil szervezet bemutatkozását figyelemmel végighallgatta: ez nem más, mint az alulról jövő kezdeményezések és a  családokkal napi kapcsolatban álló civilek megbecsülése!”

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!