„Családünnep” az Akadémián

A szülők felelőssége óriási, hisz addig, amíg az anyák a „mamahotelben” harmincon túl is babusgatják „kisfiaikat”, nem válhat belőlük érett, a házasságkötésre és a családalapításra felkészült férfi.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bagdy emőke
2015. május 18. Paulik András

„Civilekkel a családokért” címmel szervezett konferenciát múlt pénteken a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom a Nemzetközi Családnap alkalmából. Az esemény fővédnöke, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kihirdette a „Családbarát munkahely” pályázat eredményét és gratulált a nyerteseknek.


Az államtitkár asszony örömmel nyugtázta, hogy a cím elnyeréséért idén már több, mint 500-an versengtek, ötször többen, mint a díj első, 2011-es meghirdetésekor. Novák Katalin szerint ez is egyértelműen jelzi, hogy a munkáltatók is kezdik felismerni: akkor lehetnek igazán sikeresek, ha támogatják a családokat. Az 53 nyertes szervezet képviselői hangsúlyt fektetnek az atipikus (pl. részmunkaidős) foglalkoztatási formákra, nyári táborokat szerveznek, baba-mama dolgozószobát működtetnek, vagy épp családfa ültetési programmal igyekeznek részt venni a szemléletformálásban. Novák Katalin hangsúlyozta, hogy a kormánynak is erőforrásként kell tekintenie a nőkre, ahogy mondta, azt a luxust nem engedheti meg magának Magyarország, hogy nem aknázza ki a női munkaerőben rejlő lehetőségeket. Ehhez azonban meg kell teremteni a munka-magánélet összeegyeztethetőségének feltételeit. Ennek érdekében született döntés a szerdai kormányülésen a gyed extra kiterjesztéséről is: január elsejétől az édesanyák a mostani 1 év helyett már gyermekük 6 hónapos korától részesülhetnek a kedvezményben: ha visszamennek dolgozni, munkabérük mellett a gyedre is jogosultak maradnak.

A konferencián Bagdy Emőke pszichológus „Világerők szövetsége: a család” címmel tartott előadást. A professzor asszony a változó családmodellek újkori jelenségére hívta fel a figyelmet: míg a nagycsaládos létet egyre kevesebben választják, a válások és a mozaik családok száma növekszik. A szülők felelőssége mindebben óriási, hisz addig, amíg az anyák a „mamahotelben” harmincon túl is babusgatják „kisfiaikat”, nem válhat belőlük érett, a házasságkötésre és a családalapításra felkészült férfi. Az pedig logikus, hogy minél később születik meg az első gyermek, annál kevesebb esélyük lesz a testvéreknek világra jönni. Bagdy Emőke friss kutatásokra hivatkozva közölte a szomorú adatokat: az újdonsült házasok ma többnyire csak 2 gyermeket terveznek, a férfiak 11,6, a nők 4,9%-a pedig egyáltalán nem vágyik gyermekre. Az önző, individualista szemlélet terjedéséért a professzor asszony elsősorban a médiát teszi felelőssé.

A konferencia ezt követőben két szekcióban folytatódott: az egyikben civil szervezetek képviselői meséltek arról, hogyan igyekezneknek gondoskodni arról, hogy a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom vándorbölcsőiben folyamatosan ringatózhasson egy-egy kisbaba, a másik teremben pedig „Balansz workshop”-ot tartottak cégvezetőknek, a munka-magánélet egyensúly szemlélet terjesztése érdekében.

Az ebédszünet után ismét kettéoszlott a konferencia közönsége: voltak, akik a díjazott családbarát munkahelyek gyakorlati megvalósításaira voltak kíváncsiak, a másik teremben pedig a kívánt gyermekek megszületésének ügyéért tenni szándékozó civil szervezetek képviselői egyeztettek a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalommal való együttműködésről. A tanácskozáson az IKSZ Családbarát Munkacsoportja is részt vett.

Az egész napos tanácskozást öt-párti megegyezés zárta, a KDNP, a FIDESZ, az MSZP, a JOBBIK, és az LMP képviselői megerősítették azon korábbi vállalásukat, hogy kiemelt figyelmet szentelnek parlamenti munkájuk során a családoknak.