Családünnepet és tavaszköszöntőt tartottunk

Regélő mesék és mesterség kalendárium, tűzzsonglőrök és tüzes akrobaták, Szalóki Ági, a Muzsikás és a Kolompos együttesek varázsolták igazi családünneppé a tegnapi millenárisi forgatagot. Jó kis nap volt!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
balog zoltán
2014. március 23. Szaurella

Regélő mesék és mesterség kalendárium, tűzzsonglőrök és tüzes akrobaták, Szalóki Ági, a Muzsikás és a Kolompos együttesek varázsolták igazi családünneppé a tegnapi millenárisi forgatagot. Jó kis nap volt!


 

Portálunk szervezésében több ezer ember látogatott ki a budai helyszínre, egész nap folyamatosan érkeztek sátrunkhoz is az érdeklődők, ahol családhálós lufi és más kedves ajándékok várták ifjú olvasóinkat és szüleiket. A budapesti Millenáris egy napra átalakult babafalvává, a Misztrál együttes és a HolddalaNap Zenekar és sok más fellépő zeneszobájává és családi játszóházzá. A reggeltől késő délutánig tartó, több helyszínen zajló programokat úgy alakítottuk ki, hogy a család minden tagja megszólítva érezze magát a karonülő babától a nagymamáig.

A nagyérdemű a Családszínpadnak tapsol

A márciusi verőfény különösen szép napot varázsolt a budai játszóparkba. Reggel a Kárpát-medence magyar tájegységeit képviselő táncegyüttesek Tavaszköszöntő menettáncával és a Családfa avatóval indult az ünnepség, este pedig a tavaszi hagyományokat megelevenítő Gólyalábas Tűzszínház látványprodukciójával zárult.  

Életfát avattunk

Portálunk, a családháló.hu által szervezett rendezvényen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár a „tavaszköszöntés” alkalmából szalagokat kötött a Millenárison felállított Életfára, majd az Emberi Erőforrások Minisztérium Családsikerek irodalmi és fotópályázatok díjait osztották ki.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a díjátadón

Az Életfa-avatón Balog Zoltán mondott ünnepi beszédet. A miniszter a programsorozatra kilátogató sok száz család között külön köszöntötte a Down-szindrómásokat a pénteki világnap alkalmából, majd arról beszélt, a kormány az elmúlt években megpróbálta a munka világát a nők számára úgy alakítani, hogy ha úgy döntenek, akkor a gyereknevelés mellett dolgozni is tudjanak. Balog Zoltán kiemelte a családpolitikai intézkedések között, hogy idén január 1-jétől a saját család nélkül élő gyerekek már nem intézetekbe, hanem családokhoz, nevelőszülőkhöz kerülnek. A gyerekvállalásról szólva egy mondást is idézett, amely szerint a legnagyobb ajándék a gyerekeknek az, ha kistestvért adnak nekik.  

Átadtuk a Családháló Díjakat

Soltész Miklós államtitkár az általunk alapított Családháló-díjakat adta át a védőnőknek, bölcsődei és óvodai dolgozóknak, gyerekorvosoknak, valamint a civil szervezet munkatársának. Az államtitkár a díjátadás alkalmából arról beszélt, hogy a szülők, valamint a bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozók felelőssége közös a gyereknevelésben, és arra bíztatta a szülőket, hogy ezt a felelősséget bátran merjék átadni a szakembereknek.

A díjazottak Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkárral az Életfa előtt

A műsorban közreműködött a Bem Folklór Táncegyüttes és a Garabonciás Gólyalábas Utcaszínház, valamint jelen voltak a portálunk által indított kezdeményezés, a Családháló.pontok képviselői szerte az országból.

Gólyalábasok, garabonciások, zsonglőrök

Jártunkban–keltünkben benéztünk a Családi színpadra, ahol a Kolompos együttes, a Muzsikás és Szalóki Ági családi koncertjét élvezhették a jelenlévők, miközben a Meseforgó Színpadon többek között a Magyar Népmese Színház, a Misztrál és a Magonc együttes lépett fel sok-sok lelkes gyermek tapsa közepette. Egész nap interaktív hangszerkészítő műhely, közlekedési élményprogram, garabonciások, kézi hajtású fa körhinta és családi mini cirkusz szórakoztatta a látogatókat. A különleges hajtányon közlekedő egyik garabonciást gyermeksereg követte, és a négykerekű mesejárgányt tolva segítette haladását.

Magyar kézművesek portékái

Eközben a Kézművesek utcájában az apáról fiúra öröklődő régi és új mesterségekkel ismerkedhettek meg. A kulináris élményekre vágyókat országunk jellegzetes ételei várták, mi is kipróbáltuk a platnin sült aprópecsenyét és a békésszentandrási szilvás kézműves sört. A gyerekek a helyszínen felállított jurtában még a honfoglalás kori ételkülönlegességekbe is belekóstolhattak. A kisbabával érkezőket a Csigabiga Palota programjai hívták, a nagyobbak pedig a Magyar Mesék Kertjében merülhettek el az inas-élet rejtelmeiben korhű jelmezbe bújt játékmesterek segítségével.

Konkrét segítséget is adtunk

A Családország Segítő Szigetén civil szervezetek, mozgalmak, programok mutatkoztak be családokat segítő, gyermekgondozási, testi-lelki egészséget érintő témákkal. Lehetőség nyílt a helyszínen személyes beszélgetésre szakemberekkel, illetve a rendezvény során a munkavállalásról, a hordozásról és nevelési kérdésekről szóló pódiumbeszélgetéseken, műhelymunkákon is részt vehettek a szülők.

A cikk fotóit készítette: Huszár Boglárka

Az egy napra családi csarnokká vált épület emeletén Böjte Csaba ferences testvér A szeretet bölcsője című könyvének illusztrációiból nyílt kiállítást tekinthette meg az, aki e szép márciusi napon megtisztelt bennünket jelenlétével.  Ígértük, jó ki nap lesz, és ez nagy örömünkre valóban megvalósult. Köszönet a védnököknek, a fellépőknek, a szervezőknek, az önkénteseknek és mindazoknak, akik a tavaszt velünk köszöntötték a Millenárison.