Csalhatatlan anyai megérzések

Régen minden baba meglepetés volt. Se a szülés időpontját, sem a nemét nem tudták, sem azt, hogy egészséges lesz-e. Ma szinte tökéletesen láthatjuk a magzatot, előbb, mint hogy megmozdulna, és a születés pillanatáig tudunk információkat szerezni róla. Az anyai megérzések mégis fontosak maradtak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anyai ösztön
2015. október 21. Gyarmati Orsolya

Régen minden baba meglepetés volt. Se a szülés időpontját, sem a nemét nem tudták, sem azt, hogy egészséges lesz-e. Ma szinte tökéletesen láthatjuk a magzatot, előbb, mint hogy megmozdulna, és a születés pillanatáig tudunk információkat szerezni róla. Az anyai megérzések mégis fontosak maradtak.


Hitelt adni a megérzéseknek? Bármilyen hihetetlen, nem puszta humbugról van szó! Sokan képesek apró, jelentéktelennek tűnő jelekből is helyes következtetéseket levonni, különösebb erőfeszítés nélkül. Az intuitív (megérzésen alapuló) gondolkodás valójában azt jelenti, hogy automatikusan, ösztönösen dolgozunk fel bizonyos információkat. Ennek ellentéte a reflexív gondolkodás, mely az információk tudatos elemzése. Hol egyikre, hol másikra van szükségünk, mindkét gondolkodási mechanizmus hasznos bizonyos esetekben. Tudományosan bizonyított tény, hogy gondolkodásunkat befolyásolja magzati környezetünk. Kiderült, hogy aki több férfihormonnal találkozott az anyaméhben, az kevésbé intuitívan gondolkodik. Innen eredhet az, hogy a nők sokszor hallgatnak a megérzéseikre. Anyaként pedig tökélyre fejlesztjük ezt a képességünket. És többnyire jól járunk vele.

Intuícióink gyakran jobban jeleznek, mint a műszerek. Természetesen a fejlett orvosi technológiára is szükségünk van a biztos válaszokhoz. Nézzük, mit mondanak a megérzéseink, és mit a vizsgálatok.

Egy, kettő, egy sem?

Az egyik terhességemnél már az első ultrahang sem nyugtatott meg, mert éreztem, hogy valami nincs rendben. Nem volt semmi tünetem. A doki mondta, hogy nem baj, hogy kicsi és nincs még szívhang, biztos később fogant. Majd amikor nyaralás alatt vérezni kezdtem a tízedik héten, ügyeleten is ezt mondták, pedig még mindig nem volt szívhang. Akkor már tudtam, hogy jól éreztem. (Éva)

Az első ultrahangvizsgálatra legkorábban a hetedik-nyolcadik héten szoktak sort keríteni. Ilyenkor az orvos a hüvelybe vezeti az ultrahang készülék vizsgálófejét, így közelről, a legmegfelelőbb szögből meg lehet szemlélni az egészen apró embriót. Valójában nem csak a „babát” veszi szemügyre, hanem a környezetét is. Több jelből lehet terhességre következtetni. Ha még nincs szívhang, de látja a petezsákot, és adott egy pozitív terhességi teszt, gyanakodhat arra, hogy a fogamzás nem az anya által becsült napon történt. A pár hét múlva készült újabb ultrahang felvétel megerősítheti, illetve cáfolhatja az elképzelését.

A második terhességemnél éreztem, hogy valami nem stimmel, a cigit sem tudtam valahogy letenni emiatt. Az elsőnél, ahogy megtudtam, rögtön letettem. Orvostól orvosig jártam, mindenki azt mondta, rendben van, mire eljutottam egy kórház szakrendelésére, és kiderült, hogy nyolc hetes “szimultán terhes” vagyok. Az egyik magzat jó helyen van, a másik méhen kívül. Bent is tartottak, másnap műtöttek is, mind a kettőt el kellett távolítani. (Betti)

Az ultrahang vizsgálat ebben a korai fázisban még nem árul el sokat a magzatról. A petezsák, a szívhang érzékelhető, és a magzat helye. Ha a méhen kívül találja meg a szonográfus, egyértelmű, hogy a terhesség megszakítása a javallat, hiszen a magzat nem képes ott jól fejlődni, az anya pedig szó szerint halálos veszélyben van, bármikor nehezen csillapítható vérzés léphet fel. Nagyon ritkán méhen belül és méhen kívül is található petezsák, ez a szimultán terhesség. A műtét ez esetben sem elkerülhető, bizonyos esetekben a jó helyen fejlődő magzat megmenthető.