Csiribi-csiribá, változzatok Anyává!

Hogyan és mikor válik valaki anyává? Mennyi idő kell ahhoz, hogy életünk „előtte” fázisából sikeresen átlépjünk az „utániba”?  Miért várja el a társadalom az éppen élete legnagyobb változásait megélő fiatal nőtől, hogy a gyermek születése után azonnal ragyogó, türelmes, minden megoldó Tökéletes Anyává alakuljon át?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. november 04. Gyarmati Orsolya

Hogyan és mikor válik valaki anyává? Mennyi idő kell ahhoz, hogy életünk „előtte” fázisából sikeresen átlépjünk az „utániba”?  Miért várja el a társadalom az éppen élete legnagyobb változásait megélő fiatal nőtől, hogy a gyermek születése után azonnal ragyogó, türelmes, minden megoldó Tökéletes Anyává alakuljon át?


Bár mostanra elmondhatjuk, hogy a közvélekedés lassacskán kezd nyitottabban, érzékenyebben és őszintébben viszonyulni a gyermekvállalás és a gyermeknevelés témájához, sajnos még mindig gyakran találkozunk olyan elvárásokkal, tabukkal és tévedésekkel, amik rosszul érintik a kisgyermekes anyákat. A témáról egy hétéves kislány és egy ötéves kisfiú anyukájával, Andival, egy négyéves kislány anyukájával, Anitával és egy négyéves kisfiú anyukájával, Judittal beszélgettünk.

Babafalva: Az egyik nyomasztó társadalmi elvárás a nők felé, hogy ha egyszer anyává válnak, akkor állandóan és feltétlenül legyenek boldogok. Találkoztatok-e ezzel, vagy ehhez hasonló elvárással a környezetetekben?

Judit: Igen, a fiam születése utáni években a családom értetlenkedéssel fogadta, hogy mi az oka az állandó fáradtságomnak, amikor nem is dolgozom. Egy másik elvárással is találkoztam, szerencsére nem a férjem részéről, hanem azoktól, akik meglátogattak: Miért nincs szép rend és miért vannak elmaradásaim a házimunkában, ha egyszer úgyis otthon vagyok?

Andi: Valóban, engem is ez a társadalmi elképzelés zavar a legjobban, nevezetesen, hogy az otthon lévő anyukának nem illik panaszkodnia, hiszen ráér, nem csinál semmit. Ebbe kissé beleszűrődik egy olyan érzés is, hogy ezt meg nem érdemelten teszi a többiekkel szemben – mindenkivel, aki éppen nem kisgyerekes anya. Sajnos bennem sok a maximalizmus és a megfelelési kényszer, ezért az első időszakban borzasztó rosszul éreztem magam attól, hogy „nem csinálok semmit”, „haszontalanul lopom a napot”. Ugyanakkor az is világos volt számomra, hogy semmilyen kedvem szerinti pihenésre nincs időm, nem olvasok, nem tévézek, nem süttetem a hasam, sőt általában nem is alszom. Ezt a tévhitet magamon kívül csak az apósomban éreztem, ő tényleg úgy képzelte, hogy a gyeses időszak egy nyaralás volt. Amikor a kisebbik gyermekem óvodába készült, akkor minden rosszindulat nélkül megjegyezte, hogy hamarosan véget ér a pihenés.Anyám hozzáállásban is csalódtam néha. Egyszer, amikor kiakadtam a kimerültségtől, azt mondta: „Minek kellett neked két gyerek?” Ez nagyon rosszul esett, mert azt hiszem, azért is kellett, mert úgy gondoltam, hogy ő örülni fog nekik. Aztán meglepődtem, hogy mennyire nem segített. Viszont sokat segít, hogy az őszintébb sorstársak elismerik ennek az időszaknak a nehézségeit. Úgy tűnik, hogy aki 2-3 éve ebben él, az már nem hiszi el, hogy mindenáron élveznie is kell minden pillanatot.