CSOK-konferenciánk: A lakáspiac pörögni fog, de nem árt ha óvatosak vagyunk

A Művészetek Palotájában tartottunk tájékoztatási estet, ahol a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) részleteiről tartottak előadást a résztvevők, az érdeklődők pedig személyen a magyar állami és kereskedelmi bankok tanácsadóitól is kérdezhettek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családháló-esemény
2016. április 01. Csontos Dóra

A Művészetek Palotájában tartottunk tájékoztatási estet, ahol a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) részleteiről tartottak előadást a résztvevők, az érdeklődők pedig személyen a magyar állami és kereskedelmi bankok tanácsadóitól is kérdezhettek.


Míg a gyermekek birtokba vették a játszósarkot és a színezőket, addig a szülők figyelmesen hallgatták a legfrissebb adatokat és az Otthonteremtéssel kapcsolatos információkat. Az előadások végén, aztán a szülők váltak izgatott kisgyermekké és rohamozták meg a bankjaikat annak érdekében, hogy személyreszabott válaszokat kapjanak a jövőjüket tekintve.

Novák Katalin, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkár (Emberi Erőforrások Minisztériuma) a rendezvényen elmondta, hogy a családoknak nagyon fontos a biztonság, a biztonság egyik záloga pedig a saját tulajdonú otthon. Az elmúlt évtizedeknek a legnagyobb otthonteremtési programját indítottuk el tavaly és az idei évben. Novák Katalin köszönetet mondott a jelenlévő bankoknak és azoknak a családoknak, akik személyesen jelentek meg, hogy megtudják hogyan alapozhatnák meg a saját életüket az otthonteremtési kedvezménnyel. „Egy olyan Otthonteremtési programja indult el a kormánynak, amely áll egyrészt a családok otthonteremtési kezvezményéből és a hozzá kapcsolódó kamattámogatott hitelből. Ez tehát egy visszanemtérítendő támogatás és az ahhoz kapcsolódó kamattámogatott hitel, másrészt szól a lakásértékesítési áfa csökkentéséről, ide tartoznak az egyszerűbb engedélyeztetési eljárások illetve a nemzetközi otthonteremtési közösségek.” Novák Katalin hangsúlyozta, hogy az Otthonteremtési kedvezmény egy demográfia kedvezmény is, amivel segítenék, hogy a vágyott gyermekek megszülethessenek. A másik cél pedig a gazdasági fellendülést célozza. „Ha valaki otthonteremtés előtt áll, az mindenképpen érdeklődjön, mert nagyon széles körben szólítja meg a CSOK a családokat, ezért szinte bárkinek van lehetősége igényelnie új-és használt lakások vásárlása esetén is.” Az államtitkár hangsúlyozta, hogy azok a fiatalok, akik bevállalják, hogy 10 éven belül háromgyermeket vállalnak, azonnal jogosultak lesznek a tízmilliós kedvezményre, de aki ezt nem meri megtenni, az lépésenént is haladva, minden gyermek után megkaphatja a támogatás rá eső részét. És azok a családok is jogosultak a támogatásra, akiknek már felnőtt, egyetemre járó gyermekeik.

Hornung Ágnes, Pénzügyekért Felelős Államtitkár (Nemzetgazdasági Minisztérium) elmondta, hogy a kormány kiszámíthatóságot, és stabil költségvetést hozott, ami lehetőséget hozott, hogy létrejöhessen az otthonteremtési program. „Az program célja a gazdasági növekedés, ami pár éven belül látszik is, a másik pedig a családbővítés. Várható, hogy nőnek a demográfia adatok, és ez a növekedés segít csökkenteni az elöregedési kockázatát.” Hornung Ágnes hangsúlyozta, hogy az otthonteremtési program gazdasági növekedésének minden pozitív hatása itthon fog érzékelhetővé válni. Az államtitkár asszony elmondta, hogy számos kérdés felmerült a támogatásokkal és az áfacsökkentéssel kapcsolatban, amit ezen a tájékoztatási esten igyekezett megválaszolni a résztvevőknek. „Fontos tudni, hogy két külön támogatásról beszélünk. Az új lakások értékesítésénél a 24 százalékos általános áfakulcs 5 százalékra csökkent. Így bárki, aki lakást vásárol az elkövetkezendő négy évben ebben a kedvezményben részesül, ennek azonban lakásméreti korlátai vannak. Új lakásnál maximum 150 négyzetméter, míg családi háznál maixmum 300 négyzetméteres hasznos alapterületre lehet igénybe venni ezt a kedvezményt. Azok, akik saját maguk építkeznének a kormány bevezette az adóvisszatérítési lehetőséget, ami azt jelenti, hogy az építkezők -akik nem vesznek igénybe senkit és saját maguk építik fel a házukat-, visszaigényelhetik a költségeik áfáját maximum 5 millió forintig. Ahhoz azonban, erre lehetősége legyen valakinek egy előzetes költségvetést kell benyújtania, és ennek az összegnek a 75 százalékáról kell a saját nevén számlát hoznia, így lesz jogosult kárpótlás igénybevételére 2019. december 31-ig.”

Dr. Tuzson Bence, Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkár (Miniszterelnöki Kabinetiroda) hangsúlyozta, hogy a kormány célja, hogy minden magyar család otthonhoz jusson. A rendszer célja, hogy támogassa a nagycsaládosokat. Tuzson Bence kiemelte, hogy a kormány elhatározott célja, hogyha a családpolitikáról beszél, akkor a gazdaságot is bele tudják vonni, hiszen ez a kettő kéz a kézben jár. Ha nő a lakosság, akkor nő a GDP is, amit jelenti, hogy ennek köszönhetően tudnak több pénzt szánni az óvodákra, bölcsődékre, étkeztetésre… „A kormány igyekezett olyan kedvezményeket létrehozni, ami a nagycsaládosokat támogatja, hiszen a maximális kedvezmény 3 gyermek születése után igényelhető. Ott a kamatkezdvemény, amit igyekeztünk úgy kialakítani, hogy fenntartható és fizethető legyen a családok számára. Ez egy 25 éves futamidőt és olyan összeget jelent, ami hosszútávon fenntartható.”

A CSOK-ról szóló tájékoztatás még nem ért véget. Olvasson tovább, mert a szakértők a piaci árakról és a befektetés fontosságáról is beszéltek a tájékoztatási esten!

Borsi László, elnök (Lakásvásár Médiacsoport) üdvözölte a nagy érdeklődést a CSOK iránt, mert ennek a nagyszerű kedvezménynek köszönhetően átalakult a piac és a lakások kialakítása. Az árak magasra ugrottak a hírt követően, de ezek kezdenek újra normalizálódni. “Fontos kérdés, hogy árak hogyan alakulnak a kormányzati szándéknak köszönhetően. A használt lakás piacon az árak elkezdtek felfelé menni, a kereslet növelte az árakat. A kínált lakások ára szintén. A kérdés az, hogy ezek kiegyenlítik-e egymást? Én arra számítok, hogy bizonyos lakások ára lefelé fog menni. Fél év múlva, amikor az új lakások is bekerülnek a piacra, az árak csökkeni fognak. Ha tanácsolhatok valamit: alaposan járják körbe a piacot, vigyenek magukkal szakértőket, mert sokan megpróbálhatnak átverni minket. Figyeljenek a szerződéskötésre, és kérdezzenek meg jogi szakértőket, mert az otthonteremtési kedvezménynek köszönhetően széles körben jogosultak a családok különböző kedvezményekre.” Borsi László szerint a lakáspiac pörögni fog, de mindenkit arra kér, hogy ne kapkodjanak, hanem tájékozódjanak.

Balogh László, szakértő (Ingatlan.com) azt figyelte meg, hogy újra beindult a lakáspiac, és az árak 30 százalékkal nőttek a városban, míg vidéken 10 százalékkal. Ez az érdeklődés idén is kitart, a kereslet 36 százalékkal nőtt, az Ingatlan.com adatai szerint 1,4 millióan keresnek ingatlant havonta. „Aki ingatlant vásárol az el is ad. Mi úgy látjuk, hogy 2016-ban 63 százalékban adtak fel magánszemélyek hirdetést. A kereslet és kínálat egymást erősítve növekszik. 100 érdeklődőből csak pár ember keres új lakást, a többség a használt lakás vásárlásában érdekelt.”

Balogh László elmondta, hogy sokan azt gondolják, hogy nincs esélyük új lakásra, csak használtra, pedig ez nincs így. „Ha figyelembe vesszük azt, hogy a magyar ingatlanállomány 4 millió lakásból áll, és azt mondjuk, hogy egy lakás száz évig lakás, akkor könnyű kiszámolni, hogy egy évben átlagosan 40 ezer új lakás építésére volna szükség ahhoz, hogy a magyarországi ingatlanállomány minősége stabil legyen, és fent maradjon. Éves szinten édes kevés új lakás épül, ez azt jelenti, hogy ha nem épülnek új lakások, akkor a használt lakások sokkal rosszabb állapotban lesznek ötven év múlva, éppen ezért nagyon fontos a piac szempontjából, hogy új lakások épülhessenek.” Az Ingatlan.com elnöke hangsúlyozta, hogy a CSOK adta lehetőségeknek köszönhetően a vevők versengenek az új lakásokért, de ez nem mindig lesz így. „Pár év múlva az áfacsökkentés hatására elkezdenek épülni az új lakások, és ha megépül évente 10-20 ezer új lakás, akkor már fordulhat a helyzet és az eladóknak kell versenyeznie a vevők iránt, ami már az árak konszolidációjához is vezethet. Számokra lefordítva: 7 százalékkal növekedtek az árak, de pár hónap elteltével visszazuhantak másfél százalékra. Ez a lassú változás a jó.”

Képes beszámolónkat az eseményről itt találjátok!

Fotók: Családháló/Képszerkesztőség