Csökkentsük a kiadásainkat: kockás füzet vagy szoftver?

A háztartási kiadások vezetésére már egész számítógépes iparág települt, de a jól bevált kockás füzetes háztartási naplót is egyre többen használják.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
beosztás
2016. május 25. Gyarmati Orsolya

A háztartási kiadások vezetésére már egész számítógépes iparág települt, de a jól bevált kockás füzetes háztartási naplót is egyre többen használják.


Amennyiben biztosak akarunk lenni benne, hogy az otthoni kiadásokkal nem lépjük túl havi pénzügyi keretünket, érdemes háztartási naplót vezetni. A lényeg, hogy rendszeresen és pontosan elkönyveljünk minden kiadást és bevételt. Érdemes például a boltból kapott összes blokkot eltenni, vagy mindjárt a vásárlás napján felírni a kiadásokat. A legfőbb kérdés, amit érdemes átgondolnunk, hogy melyek a rendszeres fix költségeink (rezsi, kaja, iskoláztatás, törlesztő részletek stb.) vagyis, a kötelező kiadások után mennyi pénzzel gazdálkodhatunk? Mire van valóban szükségünk, miről mondhatunk le, min tudunk spórolni?

A kiadások követésére ma már számos módszer áll rendelkezésre. Vezetheted kockás füzetben, nyomtatványon, elkülönítheted az az adott költségkereteket dobozban, vagy vezetheted szoftver segítségével is.

Szoftverek

Az internetről ma már több ingyenes szoftvert is letölthetünk, amelyek segítségünkre lehetnek a kalkulációban, a költségek rendszerezésében. Ezeknek a lényege, hogy előre megadott, de egyénileg is megadható kategóriákba rendezik a kiadásainkat, bevételeinket. Azt is megadhatjuk, hogy ezek milyen gyakorisággal ismétlődnek – hetente, havonta, félévente stb. – vagyis így előre automatikusan megjelennek a táblázatban.

A bevitt adatokról különböző kimutatásokat kérhetünk. Megtudhatjuk, hogy az egyes tételek mekkora részét teszik ki a kiadásainknak, vagyis mennyit visz el a rezsi, a kaja, a bankhitel stb. A heti, havi vagy éves összehasonlító táblázatok/ábrák jelzik, hogy mikor, milyen költség szaladt meg, vagy hol sikerült pénzt megtakarítani.

Ilyen magyar nyelvű szoftver például a contoroll is, ami egy ingyenes családi költségkövető alkalmazás. A programban egyszerre több családtag kiadásait is tudjuk követni, a számlatörténeteket importálja a rendszer, van lehetőség automatikus kategorizálásra is. Grafikonok, táblázatok és naptár segíti a költségvetésünk nyilvántartását. Az applikációt letöltheted a telefonodra, és így pár mező kitöltésével akár sorbanállás közben is rögzítheted a kiadásaid.

Hasonló, de talán egy picit egyszerűbb rendszer a Royal Cashflow is, mely szintén elérhető magyarul, és egy ingyenes regisztráció után könnyen használható. Ez a rendszer is családokra szabott és különböző devizanemek és pénztárolók kezelhetők a segítségével.

Egyszerűen kezelhető, letölthető angol nyelvű háztartási napló a vertex42, vagy a német nyelvű  Web-Budgetplanner.