Cukor, kávé, csoki – 12 tévhit a táplálkozásról

Az evéssel kapcsolatos tévhitekből képtelenség kifogyni. Most jöjjön 12 hiedelem, aminek nincs alapja.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
barna
2016. szeptember 15. Gyarmati Orsolya

Az evéssel kapcsolatos tévhitekből képtelenség kifogyni. Most jöjjön 12 hiedelem, aminek nincs alapja.


A bioélelmiszerek növényvédőszer-mentesek

A biozöldségek- és gyümölcsök nem feltétlenül egészségesebbek, mint a nem bioélelmiszerek és az sem igaz, hogy mentesek a növényvédő szerektől. Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma és hazai szakértők szerint is legyen szó organikus eredetű vagy hagyományos módon termesztett növényekről, a növényvédő szerek aránya azokban elhanyagolható, és az engedély nélküli mérgező rovarirtóval szennyezett termékekből is naponta 15-20 kilogrammot kellene enni ahhoz, hogy egészségügyi kockázata legyen. Mindemellett mintegy 99 ezer releváns tanulmányból azt a következtetést vonták le a szakértők, hogy a bioélelmiszerek tápanyagtartalmukat tekintve sincsenek előnyben a hagyományos ételekkel szemben. De ezzel persze nem mindenki ért egyet.

A csokitól pattanásos lesz a bőr

A pattanásokkal és mitesszerekkel kapcsolatban tisztáztunk már jó néhány félreértést, arról azonban nem esett szó, hogy sokan arra hivatkozva kerülik a csokoládét, hogy ragyás lesz tőle a bőrük. A tudósoknak azonban sikerült ezt a rémhírt is megcáfolniuk: vizsgálatukba több tucat felnőttet vontak be, akiknek egy része egy hónapon keresztül minden nap a szokásosnál tízszer több csokoládét tartalmazó édességet kapott, míg a többieket hamis csokoládé szeletekkel etették. A kísérleti időszak elején és végén megszámolták az alanyok pattanásait és az egy hónapos csokidiétát követően semmilyen különbséget nem találtak a két csoport tagjainak pattanásait illetően: kiderült, hogy sem a csokoládénak, sem a bevitt zsír mennyiségnek nem volt köze a pattanások megjelenésére.

A természetes cukor jobb, mint a feldolgozott

Azt hitte, hogy a mézzel édesített müzliszelettel jobban jár, mint a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupossal? Tévedett. A természetes és a mesterséges eredetű cukor ugyanis valójában ugyanaz. „A tudósok meglepődnének, ha a méz kizárólagos felsőbbrendűségéről hallanának, hiszen a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupnak és a méznek alapvetően ugyanazok a biológiai hatásai” – nyilatkozta a Business Insidernek Alan Levinovitz, a James Madison Egyetem munkatársa. A különbség – és a gondok forrása – az, hogy a feldolgozott édességek egy-egy adagja jellemzően több finomított cukrot, vagyis több kalóriát tartalmaz, tápanyagokban és vitaminokban viszont jóval szegényebb, mint a finomítatlan cukorforrást jelentő ételek.