Dolphinbirth: új utak a páros szülésfelkészítésben

Hogy mi az a Dolphinbirth? Egy nem mindennapi szülésre felkészítő kurzus, amely ötvözi a gyógytorna, jóga és légzésterápia elemeit, segít megszüntetni a várandósság okozta hátfájást, lábduzzanatot és aktívan bevonja az apukákat is a foglalkozásokba.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
dolphinbirth
2015. április 17. Gyarmati Orsolya

Hogy mi az a Dolphinbirth? Egy nem mindennapi szülésre felkészítő kurzus, amely ötvözi a gyógytorna, jóga és légzésterápia elemeit, segít megszüntetni a várandósság okozta hátfájást, lábduzzanatot és aktívan bevonja az apukákat is a foglalkozásokba.


A páros, vízi tanfolyamról megálmodója, a Babafalva szakértője, Radnics Adrienn babaúszás oktató, hidroterapeuta mesélt.

Már egy évtizede vezetek szárazföldi szülésfelkészítő tanfolyamokat, szülőpozíciós jógát várandós pároknak, ahol a leendő szülők sok elméleti és gyakorlati tudásra tehetnek szert a vajúdás, szülés során alkalmazható gyakorlatokról, a szülés természetes folyamatáról és hormonális irányításáról, illetve érzelmi hátteréről a szülés szakaszai alatt. Ezeken a foglalkozásokon a szülőpár elsajátíthatja a vajúdás, szülés során alkalmazható légzéstechnikákat, vajúdási és kitolási testhelyzeteket, könnyebben megbirkózhat a felmerülő kérdésekkel, érzésekkel, az új apai, anyai szerepekkel. A szárazföldi, szülőpozíciós jóga kurzusok lehetőséget adnak továbbá, hogy a szülők elmélyüljenek a gyermekágyi torna, a szoptatás, szoptatási testhelyzetek rejtelmeiben, körbejárva ezzel a szülés, születés, gyermekágy témakörét is.

Nagyon hasznosak tehát ezek a tanfolyamok, az évek során szerzett tapasztalataim szerint azonban hiányzott még valami ahhoz, hogy a papák teljesen át tudják adni magukat az apai szerepnek, magabiztosan tudjanak jelen lenni babájuk születésénél. Sokan még ekkor sem mindig értették pontosan, mi zajlik a párjukban, hogyan kapcsolódjanak kedvesükhöz, babájukhoz a vajúdás hullámai közben. Gyakran hiányzott az igazi megértés, ráhangolódás.

Ekkor fogalmazódott meg bennem egy új, egyedülálló mód, ahogy ők is kapcsolódhatnak párjukhoz, babájukhoz, a várandósság, szülés ritmusához, természetéhez. A legjobb közeg ehhez a víz, mely visszavezet bennünket a születés előtti életbe, áramlik, felszabadítja testünket a gravitáció súlya alól, rá kell bízni magunkat, hogy fenntartson, tovább vigyen. Így jött létre a Dolphinbirth, mely egy vízi, szülésfelkészítő tanfolyam, várandós párok részére.

Hogyan is zajlik egy Dolphinbirth óra?

A gyakorlatokat lassan, folyamatosan, saját és párunk légzésére hangolódva végezzük. A megértés testi szintű élmények által jön létre, s mindez egy olyan közegben, mely visszavezet minket a magzati állapot békés csöndjébe, óvó, védő, bensőséges létállapotába.