Drew Barrymore: „Megszégyenítettek anyaként”

Drew Barrymore zaklatott gyerekkoráról sokan, sok helyen írtak már. A világhírű színésznő mára rendezte magánéletét: boldog házasságban él férjével és két kislányukkal. Ennek ellenére Barrymore súlyos előítéletekkel találta magát szembe, amikor anya lett.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Drew Barrymore
2015. november 17. Gyarmati Orsolya

Drew Barrymore zaklatott gyerekkoráról sokan, sok helyen írtak már. A világhírű színésznő mára rendezte magánéletét: boldog házasságban él férjével és két kislányukkal. Ennek ellenére Barrymore súlyos előítéletekkel találta magát szembe, amikor anya lett.


„Amikor várandós lettem a nagyobbik lányommal, az emberek azt kérdezték: És mit fogsz neki mesélni a gyerekkorodról? És ebben a kérdésben az a rejtett üzenet is benne volt, hogy szégyelljem magam. De ez nonszensz. A lányaim tudni fogják, hogy nem vagyok egy képmutató ember, aki úgy tesz, mintha tökéletes lenne. Csupán annyit akarok, hogy anyaként a lehető legjobb irányba terelgessem őket.” – írja a színésznő egy honlapon.

„Szülőként a legtöbben jobb gyerekkort szeretnénk biztosítani csemetéink számára, mint amilyenben nekünk volt részünk”, mondta el Deborah Gilboa a Yahoo Parentingnek. „Ha nehéz gyerekkorod volt, nagyobb hangsúlyt fektethetsz arra, hogy a te gyerekeidnek más legyen az élete – motiváltabb vagy, hogy másként nevelj és másként gondolkodj velük kapcsolatban.”

Ráadásul a nehéz gyermekkort átélt szülők már kialakíthattak maguknak egyfajta támogató hálózatot, ami segíthet nekik akkor is, amikor már saját gyerekeik vannak. „Drew Barrymore volt már rehabon, tanácsadáson, és tudja, hogyan kell segítséget kérni szakembertől, ha baj van,” tette hozzá Gilboa.

Nagyon fontos, hogy ne becsüljük le azoknak a következményeknek a súlyát, amelyek egy nehéz gyerekkorból származhatnak: egy szülő ugyanis nagyon könnyen ismételheti azt, ami számára rossz, vagy egyenesen elviselhetetlen volt anélkül, hogy felismerné, mit is tesz. Ezek a szülők sokszor rendkívül bizonytalanok azt illetően, hogy hogyan neveljék a gyermekeiket, és ez is komoly akadály lehet a jó szülő-gyermek viszony kialakulásában. Érdemes olyan szülőtársakat, vagy más felnőtteket keresni, akik nem labilisak és megbízhatóak, hiszen őket meg lehet kérni arra, hogy szóljanak rá a bizonytalan (érzelmileg sérült) szülőre, ha valami olyat tesz a gyerekeivel, ami nem helyes.

Minden szülő követ el hibákat, gyermekkortól függetlenül. Gilboa szerint a legfontosabb az, hogy észrevegyük ezeket a hibákat és tudjunk beszélni róluk, esetleg segítséget kérni. „Minden hiba, amit elkövetsz, egyben lehetőség is, hogy tégy valamit a gyerekeidért”, mondta a szakember. „Megtaníthatod őket, hogyan kell bocsánatot kérni, jóvátenni dolgokat, és törekedni arra, hogy legközelebb bár ne kövesd el ugyanazt a hibát.”

Gilboa szerint Drew Barrymore jó példa lehet a többi szülő számára, mert mer és képes nyíltan beszélni arról, hogyan igyekszik anyaként mindent elkövetni, hogy a gyerekeinek jó legyen.