Édes szülék ünnepe

A napokban ünnepeltük a Nagyszülők Világnapját, melyen a generációk örömteli együttélésének és együttműködésének fontosságára hívták fel a figyelmet.  

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. szeptember 08. Paulik András
A napokban ünnepeltük a Nagyszülők Világnapját, melyen a generációk örömteli együttélésének és együttműködésének fontosságára hívták fel a figyelmet.

Kontyos nagymamák, vagy éppen a médiákban kevéssé valós aktív, hegyet mászó, focizó és az unokák után szaladgáló nagypapa képe sokunkban előhívja saját gyermekkori emlékeit az önfeláldozó, bölcsességgel megbékélt, a gyerekre mindig időt szánó nagyszülőkről. Ám sokaknak nem adatott meg egy igazi, békebeli, lekváros derelyét pillanatok alatt elővarázsoló nagymama, vagy egy türelmes nagypapa. Talán ezért is jött létre közel harminc évvel ezelőtt, egy jószándékú amerikai férfi kezdeményezésére ez a világnap, amely a fogyasztói társadalom fiatalság- és szépségkultuszával szembehelyezkedve nem szégyelli az időseket, a nagyszülőket ünnepelni. Legyen szó azokról, akiket a családi rendszer idősotthonokba száműzött, vagy azokról, akiknek mégis helyet szorít és megbecsül a fiú, a meny, az unoka.  
 
Önkéntesség és empátia
 
Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára közvetlen hangú köszöntőt mondott a  Nagyszülők Világnapja alkalmából. A Világnap magyarszági megünneplésének célja, hogy felhívják a figyelmet az idős emberek tiszteletére, a generációk közti együttműködés fontosságára, megköszönve azt a sok munkát, amit a nagyszülők a családokért tettek és tesznek. Az ünnepséget az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetséggel (IKSZ) és a Nagycsaládosok Országos Egyesületével (NOE) együttműködésben szervezte a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom. Novák Katalin kiemelte, ha egy társadalom nem becsüli az időseket, kétséges, hogy miként fog viszonyulni fiataljaihoz. “A kötelező iskolai közösségi szolgálat bevezetésének egyik fontos eleme volt a középiskolás korosztály empátiájának növelése. A pedagógusi visszajelzésekből kiderült, hogy milyen örömmel és szeretettel  fordulnak az idősotthonok és az éveikben megfáradtak felé”  –  fogalmazott az államtitkár.  
 
A Világnap szimbóluma, a nefelejcs kék virága egyaránt jelenti a hűséget és a tavaszi virágként emlékezet a megújulásra. A mai fiatalabb generáció leterheltsége, hajszoltsága különösen igényli gyermekeinek szeretetteli felügyeletét, időnkét a nagyszülői szigort. Ahogy Csíki Katalin, a NOE elnökségi tagja, tizenegyszeres nagymama Dr. Kopp Máriára utalva fogalmazott az ünnep alkalmából, az idősebbekben nagy a segítőkészség, és a nagyszülők a kényeztetés mellett értékrendre és hitbéli meggyőződésre is taníthatnak, mint azt kiemelten tapasztalta Székelyföldön és nemrég Cipruson. 
 
Az Egyesült Államokban hivatalosan 1978 óta ünneplik a nagyszülőket, szeptember első vasárnapján. Közel egy millió képselapot küldenek szerte az országban, emlékezve nagymamákra, nagyapákra, de akár idős nagynénikre, keresztanyákra is. Az ötletadó Michael Goldgar saját vagyonából 11 ezer dollárt adományozott az ügynek, miután meglátogatta idős nagynénjét egy atlantai öregek otthonában, s szembesült az idősekre váró magánnyal.