Edzés szoptatás alatt: a sport valóban befolyásolja a tejelválasztást?

Mozgás szülés után: fogós kérdés. Mennyit lehet, egyáltalán szabad-e? Tényleg befolyásolja a tejelválasztást? Szakértőnk, Czanik Balázs capoeira aerobik edző, életmód tanácsadó tiszta vizet önt a pohárba.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szoptatás
2017. május 05. Femcafé

Mozgás a szülés után

Természetes úton történő szülés után a szervezetnek szüksége van néhány hétre a teljes regenerációhoz.

Ez alatt az időszak alatt engedélyezett a könnyű testmozgás, az aerob gyakorlatok, de a fokozatosság elvét mindig szem előtt kell tartani. Panaszmentesség esetén a harmadik hónapot követően ajánlott visszatérni a nagy intenzitású edzésekhez.

Császármetszés esetén a hasfal izomzatának és a méh izmos falának átmetszése miatt nagyobb – három-négy hónapos – regenerációs időre van szüksége a szervezetnek. A könnyedebb edzéseket a szülést követő 14-15. héten kezdhetjük el.

Befolyásolja a tejelválasztást

Ugyanakkor azt mondják, a szoptatás alatt nem javasolt a sportolás, mivel az befolyásolja a tejelválasztást, annak ízét és összetételét: a statikus, anaerob sportok következtében tejsav termelődik, ami savanyítja az anyatejet. Ellenben kis- és közepes intenzitással végezhető könnyű, anyagcsere fokozó, aerob sport, mivel ezzel fokozhatjuk a tejelválasztást.

Emellett szoptatás alatt kerüljük a táplálék-kiegészítőket, inkább fogyasszuk a szoptatós anyák számára készült termékeket.

A cikk ITT folytatódik.