Egészségtelenül táplálkozó kismamák, figyelemzavaros gyerekek

A terhesség alatt zsírosan-cukrosan táplálkozó kismamák gyermekei később figyelemzavaros-hiperaktív viselkedési zavarral küzdhetnek – figyelmeztetnek brit kutatók.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészségtelen
2016. augusztus 27. Csontos Dóra

A terhesség alatt zsírosan-cukrosan táplálkozó kismamák gyermekei később figyelemzavaros-hiperaktív viselkedési zavarral küzdhetnek – figyelmeztetnek brit kutatók.


A londoni King’s College és a Bristoli Egyetem kutatói meglepő összefüggést fedeztek fel a kismamák terhesség alatti táplálkozási szokásai és a születendő gyermek későbbi viselkedési problémái között. A statisztika kimutatta, hogy a zsírban és cukorban gazdag, egészségtelen étrenden élő kismamák gyermekei hajlamosabbak lesznek a már korán jelentkező figyelemzavaros-hiperaktív viselkedészavarra.

A jelenség hátterében táplálkozás által befolyásolt epigenetikus jegyeket azonosítottak a Journal of Child Psychology and Psychiatry című folyóirat frissen megjelent cikkének szerzői.

Ki vagy bekapcsolt állapotban szunnyadó gének

Az epigenetika látszólag ellentmond a klasszikus örökléstan törvényeinek, mert képes arra, amire a genetika nem: a szerzett tulajdonságok átörökítésére. Valójában azonban nincs ellentmondás. Míg a klasszikus módon öröklődő tulajdonságok a gének különböző „szövegváltozataihoz” (alléljaihoz) köthetők, az epigenetikus öröklés révén a gének aktivitási mintázata – ki- vagy bekapcsolt állapota – adódik tovább. S miközben az utódainknak átadott allélokat az életünk eseményei csakugyan nem tudják befolyásolni, az ivarsejtjeinkkel átadott gének ki- vagy bekapcsolt állapotát módosíthatják a minket ért behatások – nem utolsó sorban az, hogy mit eszünk.

A korai magatartási problémák – pl. hazudozás, verekedés – mellett a figyelemzavaros-hiperaktív viselkedészavar (attention deficit / hyperactivity disorder, ADHD) az egyik leggyakoribb ok, ami miatt gyerekek a pszichológus látókörébe kerülhetnek. Ezek a bajok ráadásul gyakran együtt járnak: a problémás magatartású gyerekek több mint 40 százalékára az ADHD diagnózisa is ráillik.

A kapcsolat nem véletlenszerű, mivel a magatartásproblémás és ADHD-s gyerekek élettörténetében nagyon hasonló mozzanatok azonosíthatók. Az egészségtelen anyai táplálkozás és a magzati élet során az anya által elszenvedett kedvezőtlen körülmények kulcsfontosságúnak tűnnek e zavarok kialakulásában.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!