Családháló

Kezdőoldal Háttér Egy amerikai szövetségi bíró felfüggesztette az ohiói abortusztörvényt

Egy amerikai szövetségi bíró felfüggesztette az ohiói abortusztörvényt

Egy amerikai szövetségi bíró felfüggesztette szerdán azt az Ohióban idén tavasszal jóváhagyott abortusztörvényt, amely bírálói szerint gyakorlatilag lehetetlenné tenné a terhességmegszakítás alkalmazását a közép-nyugati államban.

MTI,

Előzetes intézkedésével Michael Barrett szövetségi kerületi bíró megtiltotta a túlságosan is szigorúnak ítélt abortusztörvény életbe léptetését.

A törvény, amelyhez hasonlót az elmúlt hónapokban az Egyesült Államok több tagállamában is elfogadtak, a magzat első szívdobbanásától – vagyis általában a terhesség hatodik hetétől – börtönbüntetés terhe mellett tiltaná a mesterséges terhességmegszakítást. A Szívdobbanás Védelme elnevezésű törvényt Mike DeWine, Ohio republikánus kormányzója áprilisban írta alá, és július 11-én kellett volna életbe lépnie.

Érvelésében Barrett bíró azt hangoztatta, hogy a szigorú törvény “feleslegesen terhelné meg” a nők abortuszhoz való jogát.

A bírói döntés után Mike DeWine szóvivője közleményben hangsúlyozta: “A kormányzó régóta úgy tartja, hogy ezt a kérdést az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának kell eldöntenie”.

Több tagállamban – köztük például Tennessee-ben, Georgiában, Alabamában – a republikánus törvényhozók és híveik arra számítanak, hogy a szigorú abortusztörvényeket ellenzőik bíróságon támadják majd meg, s így az ügy az alkotmánybíróság szerepét ellátó szövetségi legfelsőbb bíróság elé kerül. A szigorúságot pártolók abban reménykednek, hogy a konzervatív többségű alkotmánybíróság esetleg megváltoztatja a korábbi -1973-ban hozott -, úgynevezett Roe/Wade döntését, amely legalizálta a terhességmegszakítást az Egyesült Államokban.

 

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Mesterkurzus szülőknek – ezt teheted gyermeked fejlődéséért az első 1000 napban!

Mik a legjobb játékok, mit tehet az édesanya, ha fájdalmas a szoptatás, milyen hatással van a kicsik agyára a „baba...

Close