Egy amerikai szövetségi bíró felfüggesztette az ohiói abortusztörvényt

Egy amerikai szövetségi bíró felfüggesztette szerdán azt az Ohióban idén tavasszal jóváhagyott abortusztörvényt, amely bírálói szerint gyakorlatilag lehetetlenné tenné a terhességmegszakítás alkalmazását a közép-nyugati államban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2019. július 04. MTI

Előzetes intézkedésével Michael Barrett szövetségi kerületi bíró megtiltotta a túlságosan is szigorúnak ítélt abortusztörvény életbe léptetését.

A törvény, amelyhez hasonlót az elmúlt hónapokban az Egyesült Államok több tagállamában is elfogadtak, a magzat első szívdobbanásától – vagyis általában a terhesség hatodik hetétől – börtönbüntetés terhe mellett tiltaná a mesterséges terhességmegszakítást. A Szívdobbanás Védelme elnevezésű törvényt Mike DeWine, Ohio republikánus kormányzója áprilisban írta alá, és július 11-én kellett volna életbe lépnie.

Érvelésében Barrett bíró azt hangoztatta, hogy a szigorú törvény “feleslegesen terhelné meg” a nők abortuszhoz való jogát.

A bírói döntés után Mike DeWine szóvivője közleményben hangsúlyozta: “A kormányzó régóta úgy tartja, hogy ezt a kérdést az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának kell eldöntenie”.

Több tagállamban – köztük például Tennessee-ben, Georgiában, Alabamában – a republikánus törvényhozók és híveik arra számítanak, hogy a szigorú abortusztörvényeket ellenzőik bíróságon támadják majd meg, s így az ügy az alkotmánybíróság szerepét ellátó szövetségi legfelsőbb bíróság elé kerül. A szigorúságot pártolók abban reménykednek, hogy a konzervatív többségű alkotmánybíróság esetleg megváltoztatja a korábbi -1973-ban hozott -, úgynevezett Roe/Wade döntését, amely legalizálta a terhességmegszakítást az Egyesült Államokban.