„Egy csapatban a családokért!”

A családszervezetek szoros együttműködését, egymás erősítését szorgalmazza konkrét projektek, programok mentén a 260 tagegyesületet és hetvenezer tagot számláló Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) által június 15-én megrendezett konferencia. Az „Egy csapatban a családokért” mottó fémjelzi a NOE négy családügyi munkacsoportja és a tizennégy családszervezet részvételével létrejött találkozót.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
civil szervezetek
2016. június 15. Csontos Dóra

A családszervezetek szoros együttműködését, egymás erősítését szorgalmazza konkrét projektek, programok mentén a 260 tagegyesületet és hetvenezer tagot számláló Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) által június 15-én megrendezett konferencia. Az „Egy csapatban a családokért” mottó fémjelzi a NOE négy családügyi munkacsoportja és a tizennégy családszervezet részvételével létrejött találkozót, melyet köszöntött Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár asszony. A rendezvényen a Családháló szóvivője, Gyarmati Orsolya is meghívott vendég volt.


„Sikeresebb a családokért vállalt szolgálat, ha együtt, egy csapatban teszünk a családokért” – hangsúlyozta Kardosné Gyurkó Katalin megnyitójában. A gyakorlati, operatív feladatok egyeztetésére, összehangolására, újabb együttműködési lehetőségek feltárására és egymás elképzeléseinek támogatására induló kezdeményezés gyorsan pozitív fogadtatásra talált a meghívott szervezetek között, hiszen szükségünk van egymás tapasztalataira, jó gyakorlatainak megismerésére és adott esetben emberi, szakmai erőforrásaira is.

Elnök asszony kiemelte, hogy a kézzelfogható együttműködés kereteinek megteremtésén és megvalósulásán túl ugyanennyire fontos, hogy ezeket a szervezeteket a család iránti elkötelezettség kapcsolja össze, így – a NOE hagyományaihoz hűen – ez esetben is egy pozitív célért fognak dolgozni. Az egyesület elnökének hosszú távú célja a családszervezetek találkozójával segíteni ezt a folyamatot.

Forrás: noe.hu

A szakmai nap keretében bemutatkoztak a NOE új, illetve megújult munkacsoportjai: az Életvédelmi, az Ifjúsági, a Karitatív és a Nemzetközi Munkacsoport (az Idősügyi Munkacsoport ősszel kezdi meg munkáját). A szakterületek vezetőinek bemutatkozását követően az adott témakör speciális kihívásairól, az elkövetkező időszak megvalósítandó terveiről beszéltek. A konferencián megjelent családszervezetek mindegyike ismertette tevékenységi területét, működésének hangsúlyos elemeit, programjait.

A cselekvések összehangolásának lehetőségeit kutató, valamint a kölcsönösségre építő konferencia minden bizonnyal nem utolsó lesz a családszervezetek találkozóinak sorában.

A konferencián megjelent szervezetek:

Nagycsaládosok Országos Egyesülete; Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet; Családháló; Családjainkért Alapítvány; Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány; Emberi Méltóság Központ; ERGO-Európai Regionális Szervezet; FICSAK; Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom; IMAMI; Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége; Népesedési Kerekasztal; Otthon Segítünk Alapítvány; Ringató; Szülők Háza Alapítvány

Novák Katalin: a családok jólétét szolgálja a jövő évi költségvetés

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint a családok jólétét szolgálja a jövő évi büdzsé, amely az adócsökkentés, a családok támogatásának és az otthonteremtésnek a költségvetése.

Az államtitkár erről szerdán Budapesten beszélt, miután stratégiai megállapodást írt alá az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nevében Kardosné Gyurkó Katalinnal, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnökével. Novák Katalin az aláírás után úgy fogalmazott, a NOE már régóta rendkívül fontos partnere a kormányzatnak, a kapcsolat eddig is nagyon aktív volt közöttük, a megállapodás aláírásával most intézményesítik az együttműködést. Kitért a 2017-es költségvetés családokat érintő intézkedéseire is: a 15 százalékra csökkentett személyi jövedelemadóra (szja), a családi típusú adózásra, az első házasok adókedvezményére, az otthonteremtési támogatásra és az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) csökkentésére.

A családi típusú adózásról azt mondta, ennek lényege, hogy a szülők a munkával megkeresett jövedelmüknek minél nagyobb részét tudják megtartani és a gyerekeikre fordítani. Ez azt jelenti, hogy ma Magyarországon egy átlagos jövedelmű, háromgyerekes családnak tulajdonképpen nem kell szja-t fizetnie, havi nettó megtakarításuk 99 ezer forint lehet. Háromnál több gyermek esetében ez az összeg gyerekenként 33 ezer forinttal növekszik havonta, tehát egy négygyerekes családban 132 ezer forintos havi nettó megtakarítás is lehetséges.

Az államtitkár közölte, a családi típusú adózás jövőre tovább bővül, nő ugyanis a kétgyerekesek adókedvezménye, január elsejétől már havonta nettó 30 ezer forintot tudnak megspórolni ezek a családok. Kiemelte, a családi típusú adózás már a várandósság 91 napjától igénybe vehető és megosztható a szülők között. Novák Katalin megemlítette az első házasok adókedvezményét is, amelyet egyre többen ismernek, 2015-ben húszezren vették igénybe, az idei év első négy hónapban pedig 13500-an igényelték a havi ötezer forintos adókedvezményt.

Az otthonteremtésről szólva hangsúlyozta, erre 2017-ben az eddigieknél lényegesen több pénz, mintegy 200 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az új építésű ingatlanok értékesítésénél 27 százalékról 5 százalékra csökkentették az áfakulcsot, építkezés esetében pedig visszaigényelhető az áfa ötmillió forintig.