Egy új élet nem pénz kérdése!

Napjainkban az előre tervezett gyermekszámnál átlagosan egyel kevesebb születik meg. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom fő célja a rossz demográfiai helyzetben lévő magyar lakosság tudatformálása, hogy a fiatal pároknak ne a pénz jusson először eszébe a 'gyerek' szó hallatán. Székely András a mozgalom vezetőjeként a gyermekvárás öröméről, a tájékoztató Babazászló kezdeményezésről, az apák kisbaba körüli teendőiről és a párkapcsolati stressz helyes kezeléséről mesélt a Rádió Orientben.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. szeptember 10. bencze.aron

Napjainkban az előre tervezett gyermekszámnál átlagosan egyel kevesebb születik meg. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom fő célja a rossz demográfiai helyzetben lévő magyar lakosság tudatformálása, hogy a fiatal pároknak ne a pénz jusson először eszébe a ‘gyerek’ szó hallatán. Székely András a mozgalom vezetőjeként a gyermekvárás öröméről, a tájékoztató Babazászló kezdeményezésről, az apák kisbaba körüli teendőiről és a párkapcsolati stressz helyes kezeléséről mesélt a Rádió Orientben.


Plusz egy babát minden családba!

Hazánkban a tervezett gyerekeknél átlagosan eggyel kevesebb születik meg. A Kopp Mária által alapított Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom fő célja a rossz demográfiai helyzetben lévő ország családvállalási kedvének erősítése, a fiatal párok gyermekvállalásának támogatása. „A népmesékben a gyerek mindig pozitívum – ez egy ősi dolog” – beszélt Székely András a névadás eredetéről a Rádió Orient műsorában. A mozgalom vezetője elmondta a Három királyfi, három királylány Mozgalom fő célja, a tudatformálás, a tervezett gyermekek megszületésének támogatása.

Az európai szaporodási rátán Magyarország a sereghajtók közt szerepel. Ezzel szemben a felmérések a magyar emberek családcentrikusságát emelik ki – mutatott rá az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége a hazai paradox helyzetre. Ebből adódóan van mire építeni, csak arról kell meggyőzni a párokat, hogy merjék vállalni az amúgy is óhajtott gyermeket. „Januárban ötpárti nyilatkozatot írtak alá a magyar parlamenti pártok, amelyben vállalták, hogy a jövőben is támogatják a családokat, a gyermekvállalást és a fiatalok lakáshoz jutását.’ Így egy olyan családtámogatási rendszer jöhetne létre, mely független a politikától és a párok bátrabban tudnának belevágni a családalapításba – emelte ki Székely.

‘Érezzék, hogy nincsenek egyedül’

Bár a magyar társadalom gyerek- és családbarát, a pénzhiány sokak kedvét elveszi a családalapítástól – a fiatal párok leginkább anyagi okokra hivatkoznak a gyermekvállalás eltolásakor vagy elutasításakor. A mozgalom ezért fő céljaként tűzte ki, a tudatformálást, hogy a fiatalok ne anyagi, hanem érzelmi alapon közelítsenek a témához. „Sokat kell beszélnünk erről, a családnak és a tágabb környezetnek pedig támogatóan és pozitívan érdemes reagálnia környezetünk gyermekvállalási, illetve házasodási szándékára. Fontos, hogy éreztessük, nincsenek egyedül” – magyarázta a Rádió Orient vendége.

A szervezet kedves, aprónak tűnő, ám ugyanakkor nagyon is hatásos kezdeményezésekkel igyekszik növelni a gyermekvállalási kedvet. A Babazászló a gyermekszületés örömét jelzi a külvilág felé, míg az Apafüzet a férfiaknak tartogat tanácsokat a kisbaba körüli teendőkkel kapcsolatban. „Ennek komoly egészségvédő hatása is van, mivel a családdal való foglalkozás jelentős védőfaktor a férfi nem számára” – emelte ki Székely András.

Kényszerszinglik?

A kezdeményezés a gyermekvállalás mellett a párválasztásra is komoly hangsúlyt helyez. Székely András elmondta, a pártalálás komoly problémát jelent a mai fiatalok számára, sokan 30 év felett kényszerből maradnak egyedülállóak. „Meg kell tanulni, hogyan válasszunk társat. Nem szabad egy előre megírt listához ragaszkodni, a másikban a jót kell keresni, és elfogadni teljes személyiségét” – adott tanácsokat a mozgalom vezetője. A vendég hozzátette, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom számos fórumot, többek között teaházakat, kirándulásokat és borkóstolót szervez a fiatalok összeismertetésére.

Ha problémás az együttélés

A szervezet emellett a párkapcsolati stressz kezelésében is támogatja a párokat. „Tréningeket szervezünk, segítjük az eredményesebb kommunikációt és a stressz feldolgozását” – emelte ki a vendég. Székely hozzátette, a testvér nélkül vagy nem teljes családban felnövő fiatalok számára problémásabb az együttélés, nem tanulták meg a gondok helyes feltárását és kommunikálását. A Három királyfi, három királylány Mozgalom ezt informális és formális előadássorozatokkal segíti.

„A család és a munkahely összeegyeztetéséhez növelni kellene az atipikus munkába állást, továbbá a rész- és távmunka arányát. A munkáltatók nyitottsága adott, azonban az eredményekhez törvényi háttér is szükséges. A kisgyerekes anya foglalkoztatásának feltételei, a kedvezmények mértéke sokat számít” – beszélt a többnyire negatív diszkriminációval kezelt kisgyerekes anyák helyzetéről Székely.

A teljes műsort meghallgathatja itt