Egyedül otthon – Hogyan készítsük fel a gyereket arra, hogy biztonságban otthon hagyhassuk?

Köztudott, hogy a szülői aggodalom végig kíséri életünket, ám eljön az a pont mikor a szülőknek engedni kell, hogy a gyermek önállósodjon. Vajon mikortól hagyhatjuk egyedül otthon őt?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. augusztus 13. Gyarmati Orsolya

Köztudott, hogy a szülői aggodalom végig kíséri életünket, ám eljön az a pont mikor a szülőknek engedni kell, hogy a gyermek önállósodjon. Vajon mikortól hagyhatjuk őt egyedül otthon?


Ez a pont egy olyan momentuma a gyermek életének, amkor elkezdheti megérezni, mit is jelent a felelősségteljesség. A folyamat mind a szülőnek, mind a gyermeknek egy nagyon intenzív és új élményeket nyújtó időszak. Anya és Apa megtanulja, hogy teret kell hagyni annak a pöttömnek is, akit még a széltől is óvnak, a kicsi pedig kénytelen lesz egyedül is boldogulni.

Kezdjük kiskorban!

Először próbáljuk meg a gyereket egyedül hagyni a szobában úgy, hogy ne vegye észre, hogy mi ott vagyunk a közelben. Figyeljük a reakcióit! Mennyire bízik meg a saját döntésképességében? Hogyan reagál a kialakult helyzetre? Fokozatosan növeljük az “egyedül” töltött időt, akár egy óra hosszáig. Eközben folyamatosan ismételjük el együtt a legfontosabb szabályokat, például, hogy soha ne hagyja nyitva a bejárati ajtót, tanítsuk meg neki a segélyhívó számokat (és írjuk is ki a falra!), valamint a mi telefonszámunkat.

Játsszunk szerepjátékot!

Kiváló tanulási eszköz, mikor szerepet játszunk a gyerekkel. Próbáljunk ki olyan helyzeteket, amik akkor történhetnek, mikor nem vagyunk otthon. Mi legyen, ha jön egy idegen, ha tűz üt ki a konyhában vagy ha megéhezik? Ezekkel a feladatokkal nőni fog a döntéshozási képessége és magabiztosan fog önállóan tevékenykedni. Fontos, hogy a gyermek tudjon olyan ételeket készíteni, amiket nem kell sütni-főzni. Találjunk ki neki olyan programokat otthonra, amivel le tudja magát foglalni és nem fog unatkozni sem.  

Először bízzuk rá a lakást?

Mikor jöjjön el a pillanat, mikor nem a nagymama vigyáz a gyermekekre? Mindenkinél más a bevált módszer, hiszen egy tízéves is lehet olyan érett, mint egy tizenhárom éves. Értessük meg vele, hogy idegenekkel nem állhat szóba és nem engedhet be akárkit a lakásba. A szerelők, közalkalmazottak előre bejelentett időpontban jönnek. Tanítsuk meg arra, hogy ne dőljön be semmilyen érvnek, ha egy idegen kéredzkedne a lakásba. Magyarázzuk el, hogy ne dicsekedjen azzal, hogy egyedül van otthon, ezzel kivédhető, hogy illetéktelen hallják ezt meg. Ha vannak testvérek a családban, akkor érdemes letisztázni, hogy ki a főnök, akire hallgatnia kell a többieknek.

Egyedül haza az iskolából

Nagyon nehéz kérdés, hogy engedjük-e, hogy egyedül jöjjön haza a gyermekünk az iskolából. Ha eddig kocsival vittük iskolába, először járjuk be vele azt az útvonalat, amin haza fog jönni tömegközlekedéssel. Magyarázzuk el neki, hogy idegenekkel sose álljon szóba, bármit is mondjanak (pl. “anyukád küldött, hogy jöjjek érted” vagy, hogy “apu kórházba került, sietnünk kell”.) Találjunk ki egy titkos jelszót a gyerekünkkel, és mondjuk el neki, hogy ha bármikor érte küldenénk valakit, annak is tudnia kell a jelszót, máskülönben nem hihet neki.

Szerencsére ma már olyan technikai háttér áll rendelkezésünkre, melynek segítségével könnyen nyomon követhetjük a gyerekünket. Kisebb gyermekek számára fejlesztették ki a gyermekazonosító QR-kódot. Ennek a lényege, hogy ha eltűnik a gyermek, egy segíteni akaró könnyen beazonosíthatja vele, hol lakik a kicsi és milyen telefonszámon érik el a szülőket.

Ha követjük ezeket az apró szabályokat akkor segíthetünk abban, hogy a gyermekünk önálló és magabiztos legyen. A szülők pedig megtanulhatják, hogy nem dől össze a világ ha anyu vagy apu nincs minden pillanatban a féltve őrzött gyermeke mellett.