Egyedüllálló, hiánypótló, égetően szükséges – autista kezelőközpontot hozna létre az Út a Mosolyért Alapítvány

Közép-Európában nincs önálló autista ellátóközpont gyermekeknek. Pedig kellene. Nem egy, sok. Ebből következik, hogy Magyarországon sincs. Ezen szeretne változtatni az Út a Mosolyért Alapítvány, amely adományokat gyűjt és koncertet is szervezett, hogy megvalósulhasson egy olyan centrum, ahol a spektrumzavarral élő gyerekek megkapják a szükséges specilis ellátást.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. május 13. Gyarmati Orsolya

Megérteni, elfogadni, segíteni. Ez annak a kampánynak a mottója, amely azt a cél tűzte ki, hogy minél több pénzt gyűjt össze annak a Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai klinikáján tervezett autistaközpontnak a számára, amely egész Közép-Európában egyedülálló lenne, s amelynek megvalósításához még nagyjából 20 millió forintra lenne szükség.

A kampány részeként az alapítvány május 4-én nagyszabású koncertet szervezett a kezelőközpont megvalósításáért, ahol támogatók és adományozók ezrei fogtak össze, hogy megvalósulhasson a vizsgálócentrum. Az Út a Mosolyért Alapítvány rendszeresen szervez olyan programokat, kampányokat, amely az autizmus spektrumzavarral élő gyerekekre, pontosabban az orvosi vizsgálatok és kezelések nehézségére hívják fel a figyelmet.

Az új központban egy helyen lenne lehetőség olyan vizsgálatokra és beavatkozásokra, mint például a vérvétel, a foghúzás, vagy a kötözés, a hangsúly pedig ott van, hogy a környezet, és a beavatkozások maximálisan alárendelődnének az autista gyerekek igényeinek és érzékenységének.

Az autizmus spektrumzavar pontos okait a mai napig nem tudják a kutatók és orvosok. Az ezzel a rendellenességgel élő gyerekek elsősorban szociális és kommunikációs funkcióikban sérültek, s komoly nehézséget jelent számukra a rugalmas gondolkodás és viselkedés. A spektrumzavarral élők nem ismerik fel mások érzéseit, problémáit, nehezen ismerik fel vagy követik a társadalmi szabályokat, nagyon rosszul tűrik a változásokat és változtatásokat.

Ám ezeket a gyerekeket épp úgy orvoshoz kell vinni időnként, mint tünetmentes társaikat, s ilyenkor sok szülő szembesül azzal, mennyire rosszul viseli spektrumzavaros gyermeke az átlagos egészségügyi ellátást. Egy átlagos szemvizsgálat, fogorvosi kezelés vagy bármilyen hétköznapi orvosi ellenőrzés is fenyegető, ijesztő lehet egy spektrumzavaros gyereknek, nem beszélve a komolyabb beavatkozásokról.

Éppen ezért lenne olyan égető szükség egy olyan kezelőközpontra, ahol a stresszfaktorok a lehető legminimálisabban vannak csak jelen. Ilyen intézmény jelenleg egész Közép-Európában nincs. A leendő centrum olyan különleges tulajdonságokkal rendelkezik majd, mint

  • akadálymentes környezet
  • elkülönített ingerszegény jellemzőkkel bíró váróhelyiség
  • lehetőleg ágy melletti ellts
  • vizuális kommunikációt segítő eszközök
  • búvóhelyek, kényelmes, kuckós sarkok
  • rajzolóeszközök, könyvek, zene, játékok

Ha Te is szeretnél segíteni, hogy az autista kezelőközpont megvalósulhasson, adományodat a 10918001-00000087-36910019 bankszámlaszámra juttasd el!

További részletek: www.utamosolyert.hu