Egyenlő bánásmód – mindenkit megillet!

A Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házak Hálózatának 19 megyei és egy budapesti háza közül a megújult Fejér megyei irodában jártunk. Az igazán otthonossá varázsolt épületben mindenkit várnak, akit valamilyen hátrányos megkülönböztetés, diszkrimináció ért.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. június 04. Csontos Dóra

A Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házak Hálózatának 19 megyei és egy budapesti háza közül a megújult Fejér megyei irodában jártunk. Az igazán otthonossá varázsolt épületben mindenkit várnak, akit valamilyen hátrányos megkülönböztetés, diszkrimináció ért.


Újult erővel és új helyen várják a segítségre szorulókat a Székesfehérváron működő esélyteremtési irodában. Az iroda a háttérszervezet épületében, a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány székhelyén működik, ahol speciális fejlesztőeszközökkel várják a kicsiket és nagyokat, akik valamilyen területen egyéni fejlesztésre szorulnak. Szabó-Lukoczki Ágnes elmondta: általánosságban egyéni fejlesztésre járnak a gyerekek az alapítványba, de 4-5 fős csoportos fejlesztésre is van lehetőség.

Ez a fejlesztő szoba, sok játékkal és gyakorlásra alkalmas eszközökkel

A székesfehérvári iroda 2012-ben indult a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány támogatásával, azóta egyre szélesebb körben vált ismertté. „Az elmúlt néhány év alatt egyre bővült az együttműködő partnereink száma, így több lehetőségünk van a prioritásaink között szereplő minden társadalmi rétegnek érdekes, hasznos programok szervezésére. Mára a média is támogatója rendezvényeiknek. A megyei lakosság körében is nőtt az ismertségünk, egyre több konkrét megkeresést, felkérést kapunk programok szervezésére, lebonyolítására.”

Az irodában jelenleg hárman dolgoznak, Ágnes irodavezetőként, Katalin irodai asszisztensként, Eszter pedig a családügyi feladatokért felelős munkatársként segíti az iroda gördülékeny munkáját. Heti 10 órában várják az időseket, fiatalokat munkavállalással kapcsolatos kérdésekben, családokat érintő szociális, oktatási és egészségügyi információkkal. Szabó-Lukoczki Ágnes tapasztalatai szerint leginkább azok az emberek fordulnak hozzájuk, akiknek ruhára vagy ételadományra, esetleg jogi segítségre lenne szüksége.

A Fejér megyei iroda civil, állami és egyházi szervezetekkel is rendez közös programokat, ahol az önkéntességre is felhívják a figyelmet.

Ági és Katalin várják a hozzájuk fordulókat

Programokban egyébként sincs hiány, az Egyenlő Bánásmód Hatósággal közösen szerveznek ismeretterjesztő órákat középiskolásoknak. Ezen kívül minden hónapban esélyórákat is tartanak óvodától középiskolás korosztályig a megye köznevelési intézményeiben. Az esélyórán fogyatékossággal élők, romák, idősek vonatkozásában tartanak érzékenyítő órákat. A gyerekek egy-egy ilyen program alkalmával forgórendszerben vehetnek részt az előadásokon. Szakemberek és érintett személyek beszélnek a nehézségekről, különbözőségekről valamint arról, hogy hogyan segíthetnek ép társaik a fogyatékossággal élőknek a mindennapokban. Az előadásokat interaktív formában, a korosztályi sajátosságokat figyelembe véve tartják meg a szakemberek. A diákok kipróbálhatják többek között a kerekesszéket, a fogyatékossággal élő gyermekek által könnyen és szívesen használt játékokat, megismerkedhetnek a jelnyelvvel a vakok által használt Braille írógéppel, megtapasztalhatják, milyen egy vakvezető kutyával biztonságosan közlekedni. Az órák folyamán kérdéseket tehetnek fel, játékos formában „tanulhatnak”, ezáltal közelebb kerülhetnek az érintettekhez.

Az iroda a rendszeresen megtartott programokon kívül, alkalmankénti programokat, hasznos előadásokat is szervez az esélyegyenlőség kapcsán, valamint a városi, megyei önkormányzathoz és más civil szervezetekhez csatlakozva nagyobb rendezvényeken is képviselteti magát.

További programokról tájékozódhat a Facebookon vagy a székesfehérvári esélyteremtési iroda honlapján.