Egyre több fiatal kap állás- vagy vállalkozási lehetőséget

Évről évre egyre több fiatal vehet részt gyakornoki programokban, vagy kap állás-, illetve vállalkozási lehetőséget Magyarországon – mondta Rétvári Bence az MTI-nek. A KDNP alelnöke rámutatott, hogy a kormányzati intézkedések egyre több előrelépési lehetőséget biztosítanak a korosztály számára és csökkentik a fiatalok munkanélküliségi rátáját.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
állás
2016. augusztus 14. Csontos Dóra

Évről évre egyre több fiatal vehet részt gyakornoki programokban, vagy kap állás-, illetve vállalkozási lehetőséget Magyarországon – mondta Rétvári Bence az MTI-nek. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a KDNP alelnöke rámutatott, hogy a kormányzati intézkedések egyre több előrelépési lehetőséget biztosítanak a korosztály számára és csökkentik a fiatalok munkanélküliségi rátáját.


A kereszténydemokrata politikus utalt arra, hogy az intézkedéseknek köszönhetően ismét csökkent a fiatalok munkanélküliségi rátája. Felidézte, hogy a legfrissebb, 2016 II. negyedévi adatok alapján a 15-24 éves korosztály 13,3 százaléka munkanélküli, míg 2015-ben ez az arány 15,3 százalék volt, 2010-ben pedig 26,6 százalék, ami a KSH adatai alapján 5,8 százalékkal haladta meg az akkori uniós átlagot.

2016 első negyedévében az Európai Unióban a 25 év alatti munkanélküliek aránya 19,5 százalék, ami 5 százalékkal magasabb, mint a jelenlegi magyarországi arány. Görögországban 50,9, Spanyolországban 46,5, Olaszországban 40,3, míg Horvátországban 32,6 százalék.

Rétvári Bence arról is beszélt, hogy egy 2015-ben indult, mintegy 200 milliárd forintból megvalósuló program keretében a kormány olyan 25 év alatti fiataloknak nyújt segítséget, akiknek munkahelyre vagy tanulásra van szüksége. Ennek keretében a fiatalok a képzésből való kikerülésük, illetve munkanélkülivé válásukat követő 4 hónapon belül foglalkoztatási vagy képzési lehetőségekhez jutnak. A 2015. februári indulás óta több mint 116 ezer fiatalnak ajánlották fel a programban való részvétel lehetőségét – ismertette.

Fotó: kdnp.hu

A fiatalok elhelyezkedését, illetve munkahelyének megtartását segíti elő az a program is, amely járulékkedvezményekkel ösztönzi a munkáltatókat a 25 év alatti fiatalok foglalkoztatására. 2016 júniusában közel 170 ezer fiatal után vették igénybe a kedvezményeket, mintegy 2,4 milliárd forint értékben.

Az államtitkár arra is kitért, hogy a 2014-2020-as időszakban a vállalkozni kívánó fiatalok támogatására 4 milliárd forint áll rendelkezésre, amelynek köszönhetően 965 startup alapításához tudnak hozzájárulni, és legalább 1600 fiatalt vonnak be a képzésbe. Ugyanezen célok elérését a közép-magyarországi régióban külön program biztosítja, amely legalább 330 startup megalapításához nyújt segítséget. Ebben a régióban a fiatalok felkészítését és mentorálását hazai források felhasználásával az Országos Foglalkoztatási Alap segíti.

Rétvári Bence elmondta, február elején jelent meg a kormány felhívása a gyakorlati oktatáshoz szükséges feltételek megteremtéséhez, a munkáltatók, elsősorban a kkv-k részére a gyakornokok alkalmazásával és betanításával járó többletköltségek kompenzálásával.

A mezőgazdasági tevékenység iránt elhivatottságot érző, a termeléssel élethivatásszerűen foglalkozni kívánó gazdálkodók indulását segíti elő a Vidékfejlesztési Programon (VP) belüli Fiatal Gazda Program. A VP keretében mezőgazdasági vállalkozás létrehozására 37,7 milliárd forintot, a fiatal és képzett mezőgazdasági szakemberek beruházásainak támogatására pedig mintegy 38,8 milliárd forintot fordítanak – ismertette az államtitkár.