Egyre több gyermek találkozhat a cserkészettel

A nyitás és növekedés éve volt 2014 a Magyar Cserkészszövetség életében. Több ezerrel nőtt tagjaik száma, sikerrel szólították meg a városi és a kistelepüléseken élő gyerekeket, illetve a mélyszegénységben élő fiatalokat is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
cserkészet
2015. január 14. Paulik András

A nyitás és növekedés éve volt 2014 a Magyar Cserkészszövetség életében. Több ezerrel nőtt tagjaik száma, sikerrel szólították meg a városi és a kistelepüléseken élő gyerekeket, illetve a mélyszegénységben élő fiatalokat is. Mindemellett akkreditált felnőttképzést indítottak és országos összekötői hálózatot állítottak fel. Minderről Solymosi Balázs, a Magyar Cserkészszövetség országos vezetőtisztje beszélt a Rádió Orienten.


A Magyar Cserkészszövetség fennállásának 100 éves évfordulójára szervezett események – a nemzeti nagytábor és a tiszai tutajtúra – során szerzett tapasztalatok pontos helyzetképet adtak a cserkészet jelenéről. E tapasztalatok alapján jelölték ki 2014 legfontosabb feladatait, a cserkészmunka irányait – mondta el Solymosi Balázs országos vezetőtiszt. Így lett 2014 a nyitás és növekedés éve a magyar cserkészet számára, mely során sikerült újraszervezni a modern cserkészetről kialakított képet.

„A rendezvények tapasztalatai alapján elkezdtük közelíteni elképzeléseinket a valósághoz. A Magyar Cserkészszövetség pedagógiai fejlesztő munkatársak és csapatalapítási összekötők révén nyit a nem cserkészek felé. Célunk, hogy minden gyereknek legyen lehetősége cserkészcsapatot találni lakóhelye közelében” – a vendég kiemelte, sajnos a járások 40 százalékában még nincs meg ez a lehetőség.

Aktív kisközösségek, vallási sokszínűség

A cserkészet nyitásának fontos eleme a kistelepüléseken élő közösségek aktivizálása volt. Solymosi elmondta, a városi körzetekben sokkal könnyebb felkelteni a cserkészet iránti érdeklődést, hiszen a természetjárás sok újdonságot ígér a városi fiatalok számára és természetesen több a gyerek is. Az összekötők révén törekszik a szövetség arra, hogy minden gyermek megtalálhassa a cserkészcsapatát, éljen városban vagy kistelepülésen.

Emellett a más vallásúak bevonása is fontos elem. Amellett, hogy a szövetség a több száz éves, európai keresztény értékekre épít, zsidó, muszlim és buddhista cserkészek is színesítik. „A Magyar Cserkészszövetség minden vallás felé nyitott’ – hangsúlyozta Solymosi.

Emellett a nyári, nem-cserkész gyerekeknek szóló táboraikban (a Cserkészen az Életre és a Felfedező táborok) is több száz fiatal tapasztalhatta meg a cserkésztáborok hangulatát, varázsát. Sikerült a szövetség taglétszámát 11 ezerre növelni, az azt megelőző 7-8 ezres taglétszámról.

Solymosi Balázs arra is felhívta a figyelmet, hogy kerekesszékes gyermekeket egyelőre sajnos nem tudnak fogadni a jelenlegi infrastrukturális adottságok miatt, azonban az értelmi fogyatékkal élők és számos mélyszegénységben élő fiatal sikeresen találja meg helyét a szervezeten belül.