Egyre többen hagyják ki a várandós vizsgálatokat a kockázatok miatt

A szülész-nőgyógyászok évtizedeken át azt javasolták a várandós nőknek, hogy végeztessenek minél több vizsgálatot annak érdekében, hogy időben észre lehessen venni az esetleges problémákat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. október 09. Gyarmati Orsolya

A szülész-nőgyógyászok évtizedeken át azt javasolták a várandós nőknek, hogy végeztessenek minél több vizsgálatot annak érdekében, hogy időben észre lehessen venni az esetleges problémákat.


Csakhogy egyes tesztek, például az amnocentézis vagy a mintavétel a méhlepényből komoly kockázatot hordoznak, s akár vetéléshez is vezethetnek.

Az ilyen esetek miatt egyre több nő dönt úgy, hogy bizonyos vizsgálatokat inkább nem végeztetnek el. Egy amerikai szaklapban közölt tanulmány egy olyan felmérésre hivatkozik, amely során 710 nőt kérdeztek meg. A felük alapellátást kapott, a másik felüknek viszont azt ajánlották fel, hogy egész várandósságuk során számítógépen elérhető, személyre szabott tanácsokat és segítséget kapnak és minden tesztet ingyenesen elvégeztethetnek, miközben folyamatosan és részletesen tájékoztatják őket minden egyes vizsgálatról, beleértve a rizikófaktorokat is.

A felmérés során kiderült, hogy a legtöbb nő nem tudott arról, hogy a vizsgálatok opcionálisak. Miriam szülész-nőgyógyász professzor a National Public Radionak elmondta: “Tájékoztattuk a nőket, hogy tökéletesen érthető az is, ha egyetlen vizsgálatot sem akarnak megcsináltatni.”

A folyamatos tájékoztatást kapó csoportnak csupán az 5,9 százaléka végeztetett invazív vizsgálatokat, szemben a kontrollcsoport 12,3 százalékával. Kuppermann szerint a prenatális tesztek sokszor hasznosak és sok előnnyel járnak, ám ennek ellenére minden nőnek joga lenne tudni, hogy melyik vizsgálat mire való, a kockázatokkal együtt. “Az a célom, hogy minden nő megkaphassa a lehető legteljesebb információt”, tette hozzá a szakember.