Egyszerűbb leszokni a dohányzásról, ha a menstruációjához igazítja

A Pennsylvaniai Egyetem legújabb kutatása szerint a nőknek nagy segítség lehet a dohányzásról való leszokásban, ha az egészet a ciklusukhoz igazítják.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
cigarettázás
2016. június 16. Gyarmati Orsolya

A Pennsylvaniai Egyetem legújabb kutatása szerint a nőknek nagy segítség lehet a dohányzásról való leszokásban, ha az egészet a ciklusukhoz igazítják.


Az Amerikai Egyesült Államokban még mindig a dohányzás vezet a megelőzhető halálokok listáján. Ráadásul a kutatások szerint a nők sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, ugyanis náluk 25 százalékkal magasabb a koszorúér betegség és a krónikus obstruktív tüdőbetegség kialakulásának aránya, és ha ez nem lenne elég, nehezebben is szoknak le a cigarettázásról. 

“Ha megértjük hogyan változnak a nők ciklusa alatt az idegi folyamatok és a viselkedés, akkor hatékonyabb kezeléseket tudunk javasolni és ki tudjuk választani a legjobb és leginkább személyre szabott módszert” – mondta a tanulmány szerzője, Reagan Wetherill, aki Teresa Franklinnel együtt a menopauza előtt is dohányzó nők agyát vizsgálták éveken keresztül.

A kutatásuk alapja azokkal az állatokkal kapcsolatos megfigyelések, melyek szerint ovuláció előtt, vagyis ciklus follikuláris fázisban az addiktív viselkedés jelentősebb, a menstruáció előtti időszakban a progeszteron szintje emelkedik, az addiktív szokások gyengébbek, vagyis ennnek a hormonnak a szintje hatással lehet arra is, hogy mennyire eredményesen tud leszokni egy nő a dohányzásról.