Együtt a kismamapárti szülésért! I. rész

Hétfő napközben egy szülésznőért, Vass Gabrielláért, és a háborítatlan szülésért tüntettek civilek a fővárosi Szent Imre kórház előtt. Ennek oka, hogy a kórház sorban küldi el a természetességpárti orvosokat ezzel újra előtérbe helyezve a gyors és „problémamentes” szülést. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2014. július 01. Gyarmati Orsolya

Hétfő napközben egy szülésznőért, Vass Gabrielláért, és a háborítatlan szülésért tüntettek civilek a fővárosi Szent Imre kórház előtt. Ennek oka, hogy a kórház sorban küldi el a természetességpárti orvosokat ezzel újra előtérbe helyezve a gyors és „problémamentes” szülést. 


A kiindulás apropója, hogy Vass Gabriella szülésznő szerződését a Szent Imre kórház június 30-i lejárta után nem hosszabbította meg és azt sem tette lehetővé, hogy a szülésznő önkéntesként részt vegyen azokban a szüléseknél, amiket már korábban elvállalt. Ennek a döntésnek köszönhetően sok kismama szülésük előtt pár héttel szembesült azzal, hogy amit eddig elképzeltek a babájuk világra jövetelével kapcsolatban, az most nem lehetséges, és kereshetnek maguknak új szülésznőt.

A Szent Imre kórházban korábban az volt az általánosan elfogadott szemléletmód, hogy minden vajúdó nő a saját maga tempójában hozhassa világra gyermekét, míg ezt a tüntetők szerint a közelmúltban lezajlott menedzsmentváltás visszájára nem fordította, és kezdte megint preferálni a hagyományos, az orvosok kényelmi szempontjainak alárendelt szüléseket.

Weisz-Nemcsik Katalin, a demonstráció főszervezője elmondta a petíciójukat eddig 620-an írták alá és azt szeretné, ha a következő lépés egy referencia kórház létrehozása lenne. „Ezzel kapcsolatban már 2010 óta folynak egyeztetések, orvosok, szülészek és a kormányzat között. Reméljük, hogy ez a demonstráció előre viszi a tárgyalásokat ebben is. Azzal lennék elégedett, ha felgyorsulnának az események, és ez a kórház belátható rövid időn belül létrejöhetne. Szerencsére nem vagyunk az igényeinkkel egyedül, mert tőlünk teljesen függetlenül szerveződött egy másik demonstráció –Séta a szülés/születés minőségéért–, hasonló eszméket követve. Valami indulni látszik Magyarországon, és ez nagyon jó dolog!”

A demonstráción átadtak egy kinyomtatott petíciót a kórházban, bár az általuk megcélzott igazgató, és szülészet vezető nem volt bent -állítólag önkormányzati ügyeket kellett elintézniük-, de kijelöltek erre egy személyt, Urbán Márta doktornőt, aki átvette azt. A főszervező elmondta: nagy hangsúlyt fektettünk végig a demonstráció alatt arra, hogy ez egy kismamák és kispapák által szervezett demonstráció, a kórház múltbeli és jelenlegi dolgozói semmilyen formában nem vettek részt a szervezésben, ez teljes mértékben civil kezdeményezés. A kórház átadott egy nyilatkozatot, melyben röviden leírták, hogy nem kívánják alkalmazni Gabit, mindig tökéletesen, magas színvonalon végezték, végzik a betegek, köztük a kismamák ellátását is. Ebben számomra benne van az is, hogy a kismamákat betegeknek tekintik, és ez elárulja a nézeteiket. Végül leírták, hogy nem értik, hogy miért kapta fel egy civil szervezet Vass Gabi állásából való elküldését.
A szülésznőknek nagyobb hatáskörük lesz

A változás és a kismamáknak való kedvezés elindult, mert júliustól egy új terhesgondozási szabályozás lép életbe, miszerint a terhesgondozási kiskönyvbe már szülésznők is felírhatnak különböző vizsgálatokat a szakorvos mellett. Ennek feltétele az, hogy a szakorvos az első konzultáció alkalmával megállapítja, hogy alacsony vagy magas rizikófaktorba tartozik-e a terhesség. Ha alacsony a rizikófaktor, akkor a kismamával foglalkozhat a szülésznő is. A kötelező vizsgálatok a terhesgondozási könyvben szerepelnek majd és ide kell beírni annak a szülésznőnek vagy orvosnak is a nevét, aki a várandósság alatt felelős a kismama állapotáért, az esetleges változást pedig szintén regisztrálni kell, így világos és egyértelmű lesz a felelősség kérdése. Ha a terhesség magas rizikójú lesz, akkor a szülésznőnek át kell adnia a kismamát a szülész-nőgyógyásznak és ő kíséri tovább majd a terhességet.

Ez a folyamat természetesen visszafelé is működik, ha ugyanis a tünetek rendeződnek, és nem áll fent további probléma, ismét kaphat alacsony kockázatú besorolást a kismama és újra visszamehet az általa kiválasztott szülésznőhöz. Weisz-Nemcsik Katalin viszont hozzátette, hogy nem állnak le és folytatni fogják tevékenységüket, hogy elérjék, lehessen természetes módon is szülni a kórházakban, és, hogy bebizonyítsák az orvosoknak nem szülés levezetőknek, hanem szülés kísérőknek kellene lenniük.

A témával és a petícióval kapcsolatban megkérdeztük Vass Gabriellát és a Szent Imre kórházat is. A szülésznővel készült interjúnkat elolvashatják az Együtt a kismamapárti szülésért! 2. részében.