Elbúcsúzni a legkisebbektől…

Október 15-e a bébigyász világnapja. A Szemem Fénye Alapítványnál – ahogyan a világon mindenhol – ezen a napon a halva született és az egy éves koruk előtt elhunyt kisbabákra emlékezünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bébigyász
2013. október 14. Gyarmati Orsolya

Október 15-e a bébigyász világnapja. A Szemem Fénye Alapítványnál – ahogyan a világon mindenhol – ezen a napon a halva született és az egy éves koruk előtt elhunyt kisbabákra emlékezünk.


A szülők gyászfolyamata újszülött babájuk elvesztése után rendkívül mély, annak ellenére, hogy a kisbaba csak rövid ideig volt része az életüknek. A gyász utáni felépüléshez idő kell és egy olyan környezet, amelyben a barátok, hozzátartozók, szakemberek megértő odafordulással és tisztelettel viseltetnek a szülők iránt.

Október 15. a megemlékezésnek, de a szeretettel való feltöltődésnek is a napja. Méltóképpen tiszteleg azok előtt a babák előtt, akik halva születtek vagy röviddel a születésük után, egy éves koruk előtt veszítették el őket szüleik. Habár kevés időt töltöttek velünk, életük nem volt hiábavaló, hiszen pillanatnyi létükkel nyomot hagytak a körülöttük élőkben.

A kezdeményezés még 1988-ban indult útjára az Amerikai Egyesült Államokban, amikor Ronald Reagan amerikai elnök az októbert a bébigyász hónapjának nyilvánította. „Ha egy gyermek elveszíti szüleit, őt árvának nevezzük. Ha egy házastárs elveszíti férjét vagy feleségét, özvegynek hívjuk. Ha egy szülő elveszíti gyermekét, arra nincsen szavunk. Ez a hónap elismeri azt a veszteséget, amelyet sok-sok szülő élt és él át az Egyesült Államokban és szerte a világon.” A kezdeményezéshez Kanadában is csatlakoztak, majd Ausztráliában is indult egy kampány október 15-nek, mint a bébigyász napjának elismertetéséért.

Sajnos a számos kezdeményezés ellenére ezt a napot még nagyon sok országban nem ismerik vagy nem tartják meg. Ennek oka, hogy a gyermekgyászt, a kisbabák halálát napjainkban sok helyen tabutémaként kezelik. A szülők azonban nem elfelejteni akarják babájukat, hanem méltóképpen őrizni az emlékét. Viszont, ha nem kapnak kellő mértékű odafigyelést, elmagányosodnak a gyászban, és gyakran még egymás felé sem képesek kifejezni érzéseiket. A társadalomnak nincs ideje beszélnie az elhunyt babákról, vagy nem tudja, hogyan tehetné ezt meg. Ez a nap erre is szolgál.

Hazánkban a megemlékezés a Szemem Fénye Alapítványon keresztül valósul meg. Az Alapítvány azt is célul tűzte ki, hogy segít a kisbabájukat elveszített szülőknek a méltó búcsúzásban, nem kezeli tabuként ezt a témát. A szülők számára nagyon fontos, hogy elismerjék gyermekük létét, személyazonosságát és megmaradjanak számukra olyan kézzelfogható emlékek, amelyekhez később visszanyúlhatnak. Ezt a célt szolgálja a Memory Box (emlékdobozka) program. A Memory Box mindazokat az eszközöket tartalmazza, amelyek a kegyeletteli búcsúhoz szükségesek (a felöltöztetéshez szükséges kis ruhadarabok, egyszer használatos fényképezőgép, karszalag, hajtincshez való kistasak ollóval, kéz- és lábnyomat készítésére alkalmas csomag és mécses).

Sok szülő először fél, idegenkedik attól, hogy halott babáját kézbe vegye, vagy ilyen emlékeket készítsen róla, de az idő elmúltával, ha ezeket nem tette meg vagy nem volt rá lehetősége, mindig megjelenik a fájdalommal teli megbánás és a patológiás gyászfolyamat. A Szemem Fénye Alapítvány szeretné elérni, hogy a Memory Boxok minden szülészeten elérhetőek legyenek a családok számára.

Az Alapítvány a babák végső nyugalomra helyezésében is segítséget nyújt: lehetőség van a pécsi temető Angyalsétányán a hamvak szórására alkalmas díszkútban vagy a gyermekparcellában nyughelyet találni a számukra.