Életveszélyes okostelefonok

Bár a mobilozás + úttesten átkelés kombináció egy felnőtt számára is komoly kockázatot rejt, a gyerekek még nagyobb veszélynek vannak kitéve, ha a telefonhasználat közben mennek át az úton: gyakran az életük a tét.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. június 25. Gyarmati Orsolya

Bár a mobilozás + úttesten átkelés kombináció egy felnőtt számára is komoly kockázatot rejt, a gyerekek még nagyobb veszélynek vannak kitéve, ha a telefonhasználat közben mennek át az úton: gyakran az életük a tét.


Felmérések alapján a 11 éves gyalogosok hatszor akkora eséllyel sms-eznek pár pillanattal az őket érő baleset előtt, mint a tízévesek. Sajnos a mobiltelefonok egyik fő ismérve, hogy bárhol, bármikor használhatóak. Többek között ezért is tiltották be olyan sok országban a vezetés közben történő telefonálást, hiszen egyes kutatások azt állítják, a reakcióidő az okostelefonok használata során vezetés közben 37,5 százalékkal csökken, ami sokkal rosszabb arány, mint akár a marihuána, akár alkohol fogyasztásakor.

Nem jobb a helyzet akkor sem, ha kezünkben a telefonunkkal sétálunk az utcán: számtalan olyan felvétel kering az interneten, amelyeken elmerülve mobilozó emberek mennek neki becsapódó ajtóknak, ütköznek villanyoszloppal, esnek le lépcsőn, vagy pottyannak bele szökőkutakba.

Egyes amerikai városokban elkezdték bírságolni a séta közben közösségi oldalakat nézegető, sms-ező embereket. Létezik már alkalmazás is, a CrashAlert, ami egy távolságérzékelő kamera segítségével jelzi a képernyőn, ha ütközés veszélye áll fenn.

Az elmúlt öt évben egyharmadával nőtt a játszótéri gyerekbalesetek száma. Mind az USA-ban, mint Angliában azt mondják a szakemberek, hogy ez az emelkedő arány annak köszönhető, hogy a szülők nem a gyerekeikre figyelnek az utcán, hanem az okostelefonjaikra. Ami pedig a gyerek + telefon kombót illeti, az eredmény katasztrofális is lehet. A 15 éves Katherine Littlewoodot tavaly gázolta halálra egy vonat. Holtteste mellett megtalálták az iPodját, a fülhallgatóját és a BlackBerrryét, amin épp üzenetet írt egy barátjának, amikor a tragédia bekövetkezett.

Mivel a gyerekek – legalábbis Angliában – általában 11 évesen kapják meg első okostelefonjukat, azonnal háromszorosára ugrik annak a kockázata, hogy komoly sérülést szenvedjenek valamilyen, figyelmetlenségből adódó balesetben, amikor épp Facebookoznak, vagy smst küldenek, írja a The Guardian.