Elgondolkodtató dolgok, amiket minden szülőnek tudnia kellene

Egy 25 éve praktizáló gyermekorvos-pszichológus tanácsai.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. április 09. Gyarmati Orsolya

Egy 25 éve praktizáló gyermekorvos-pszichológus tanácsai.


A fejlődés és a növekedés NEM verseny

Mostanában elképesztő módon siettetjük gyermekeink fejlődését és felnövését. Ebben a poszt-indusztriális társadalomban a hatékonyság és a gyorsaság a legfontosabb, miközben elfelejtjük, hogy az élet valójában a folyamatos érésről, megérésről szól. Ahhoz, hogy jó termés szülessen, erős gyökerekre van szükség. Figyeljünk oda arra, hogy a gyermekünk mindig érezze: támogatjuk őt, és biztos alapot kínálunk neki.

A családi hagyományok alapjai az erős gyökereknek és az egészséges életnek

Ehhez persze idő és gyakorlat kell, egy család hagyományai azonban szentek, mert lehetőséget teremtenek a szeretet, a kötődés és a magabiztosság erősítésére, amelyet egy gyermek egész életében magával vihet.

Ciklusok

Minden gyermek életét átszövi egyfajta ritmus, lüktetés, ami néha gyors és intenzív, máskor pedig lassú és csendes.  Ahogy minden egyes tavasz az élet megújulásának érzetét hozza, úgy jelent egy gyermek életében mindegyik fejlődési szakasz új csodákat és új felfedezéseket. A tanulás nem csupán információk összegyűjtését jelenti, hanem azt is, hogy hogyan jelenítjük és valósítjuk meg az életben saját magunkat, gondolatainkat, ötleteinket. Fontos azt is szem előtt tartanunk, hogy a dolgokat nem csupán egyetlen esélyünk van megtanulni. Ugyanaz a lecke újra és újra megjelenik az életünk különböző szakaszaiban, éppen ezért nem kell aggódnunk szülőként, hogy ha a gyerek nem tanul meg valamit, azt később már képtelen lesz pótolni.

A bátorítás nem ugyanaz, mint az engedékenység

Nem az a dolgunk, hogy királyokat és királynőket neveljünk fel, az uralkodók ugyanis nem igazán tudnak beilleszkedni a társadalomba, ráadásul a túlzott engedékenység éppenhogy csökkenti a gyerek motivációját és tönkreteszi a sikeresség érzetét. A bátorítás azt jelenti, hogy támogatjuk a gyerekeinket, nem pedig azt, hogy helyettük teszünk meg dolgokat. A feltétlen szeretet az, ami segít  minden gyermeknek abban, hogy kísérletezzen, merjen tapasztalni és időnkét elbukni is.

A gyerekek a szülők tanítói

Nem kell spirituális beállítottságúnak lennünk ahhoz, hogy megvilágosodjunk és rádöbbenjünk, hogy a legjobb tükör a saját gyerekünk, aki hiteles bölcsességgel világít rá saját gyengeségeinkre és hibáinkra. Minden egyes lépésünket figyeli és egyszer csak elkezdi “nyomkodni” a gombjainkat. Szánjunk időt arra, hogy megértsük, mire tanít a gyerekünk. A szülőség egyik titka a hajlandóság arra, hogy megváltozzunk a gyerekünk iránt érzett szeretetünkből fakadóan.

A fizikai tünetekkel a lelkünk jelez, hogy itt az ideje valamin változtatni

Az igazán hasznos gyógymódok soha nem elnyomni akarják a tüneteket, hanem meg szeretnék érteni a betegség okát, eredetét. A testünk tökéletesen jelzi, mikor mire van szükségünk, ám a gyógyszeripar arról próbál meggyőzni minket, hogy tünetek produkálni rossz és hibás dolog, amit gyorsan el kell nyomni a gyógyszerekkel. A gyerekek azonban arra is megtanítanak, hogy a tünetekkel csupán arra szeretnének rámutatni, ami épp bennük zajlik akár fizikai, akár lelki szinten.

Az élet egyik nagy titka az elengedés

Az életünk arról szól, hogy folyamatosan teret engedünk dolgoknak. Bizonyos dolgok fontosabbá, mások lényegtelenebbé válnak, ahogy telnek az évek. Ahogy a tavasz átengedi helyét a nyárnak, úgy engedünk mi is el dolgokat, hogy mások beléphessenek az életünkbe fejlődésünk különböző szakaszaiban. A mászó gyerekből megtanul járni, a gőgicsélésből beszéd lesz, a gyermekből tinédzser… Az elengedés segít abban, hogy megszabaduljunk mindattól, amire már nincs többé szükségünk.

Bízzunk magunkban: mi vagyunk a gyerekük specialistái

Az egyik legfontosabb dolog, amit a szülő megtanulhat, hogy hogyan bízzon saját magában. Soha nem olyan fontos ez, mint amikor gyermekünk születik. Mindent tudnunk kellene, de úgy érezzük, semmit sem tudunk. Csakhogy éppen e látszólagos semmit tudáson keresztül vagyunk képesek a megérzés, az ösztönök csatornáját megnyitni és azt adni a gyermekeinknek, amire igazán vágynak, írja a mindbodygreen.com.

Gondolkozzunk hosszútávon

Sokezer gyerek növekedésének figyelemmel kísérése során rájöttem, hogy ami hatalmas problémának tűnt négyhónaposan, vagy 14 évesen, az visszatekintve nem komolyabb ügy, mint egy kis bucka az úttesten. A gyerekek arra tanítottak meg, hogy mindig hosszú távon gondolkozzunk velük kapcsolatban. Ha kicsit képesek vagyunk hátralépni és a “nagy képet” látni, bölcsességet és együttérzést fogunk tapasztalni.